Лекић: СДП-ови министри могу да дају оставке, али не и да проглашавају пад Владе!

Социјалдемократска партија не може да пријети обарањем Владе због нацрта Темељног уговора са СПЦ, али њихова два минитра могу да поднесу оставке и отворе кризу Владе.

– Њихова два министра могу да дају оставке и отворе кризу Владе, али не и да проглашавају пад Владе и скраћење мандата парламента. Очигледно не могу они водити процес кризе која ће се разријешити једино у парламенту улогом свих актера – рекао је Лекић за „Вијести“.

Он је оцијенио да посљедње актуелности око потписивања Темељног уговора са СПЦ-ом указују на најмање на три момента.
– Прво, сукоби између коалиционих партнера у Влади и парламенту, данас и с тешким међусобним оптуживањима око Темељног уговора, говоре да се исти партнери нису претходно договорили око заједничких програмских садржаја. И то је врло неозбиљно. Други моменат је поново отварање теме односа државе и цркве што говори да се ризикује нови круг црквено-идентитетских питања и ново малтретирање грађана. Изгубили смо више од двије године бављења том темом коју је инаугурисао предсједник ДПС-а 2019. када је на партијском конгресу, кршећи Устав, прокламовао нову цркву. Затим је направљен и правно проблематичан закон, а Црна Гора је била дестабилизована, губећи вријеме за неопходне реформе.

Треће, сада треба настало конфликтно питање рјешавати брзо, са свим политичким консенквенцама. Очигледно, ако то мора, и с отварањем кризе Владе. Мислим да премијер Абазовић не смије да дозволи трајање ове мучне ситуације. Свако треба да преузме одговорност. Најгора страна нових сукоба око цркве у Црној Гори јесте одлагање реформи са свим катастрофалним посљедицама за земљу и њене грађане – навео је Лекић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest