Лет који је тражиоце азила требало да пребаци из Велике Британије у Руанду отказан у последњи час

Први лет који је тражиоце азила требало да пребаци из Велике Британије у Руанду отказан је на основу одлуке Европског суда за људска права. Борис Џонсон поново је запретио да ће се Британци повући из те европске институције.

Фото: Printscreen

Очекивало се да ће до седам људи, који су дошли у Велику Британију тражећи уточиште, бити пребачени у Руанду, на основу споразума две државе о „удомљавању“ оних којима је одбијен захтев за азил. Одлука Европског суда за људска права (ЕЦХР) дошла је сат и по пре него што је авион требало да полети.

Одлука Европског суда за људска права у једном од седам случајева омогућила је адвокатима осталих шест тражилаца азила да поднесу пријаве у последњем тренутку.

Одлука је, како наводи Гардијан, значајан и срамотан ударац за Бориса Џонсона и министарку унутрашњих послова Прити Пател, који су обећали да ће у мају почети да шаљу хиљаде тражилаца азила у ту источноафричку земљу.

Неколико сати пре него што је авион требало да полети британски премијер запретио је да ће Британија повући из ЕЦХР-а и оптужио адвокате да помажу криминалцима који експлоатишу избеглице у Ламаншу.

Реагујући на одлуку, Пателова је рекла да је „разочарана“ правним изазовом, упутила критике на рачун пресуде и навела да неће одустати.

„Нећемо бити одвраћени од тога да урадимо праву ствар и испунимо наше планове за контролу граница наше земље. Наш правни тим разматра сваку одлуку донету о овом лету и припреме за следећи лет почињу сада“, изјавила је Пателова.

Влада Руанде саопштила је да је и даље посвећена прихвату тражилаца азила које шаље Велика Британија.

„Овакви догађаји нас не спречавају. Руанда остаје у потпуности посвећена томе да ово партнерство функционише. Тренутна ситуација људи који путују на опасна путовања не може се наставити јер узрокује неизрециву патњу многима. Руанда је спремна да прими мигранте када стигну и понуди им сигурност и прилику у нашој земљи“, рекла је портпаролка владе те земље Јоланде Маколо за АФП, наводи Гардијан.

Лет, који је коштао око 500.000 фунти, већ је плаћен из државног буџета, потврдио је владин извор.

Влада Велике Британије је платила 120 милиона фунти као предујам за споразум са Руандом.

Није речено колики је рачун за правне трошкове који је испостављен Влади, и није наведено колико очекује да ће платити будуће летове, смештај и трошкове живота за све који би требало да буду послати у Руанду.

Извор: ртс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest