Лик Монтање, добитник Нобелове награде за медицину: Ковид 19 је дјело људских руку

Ковид 19 је дело људских руку, отео се контроли: Лик Монтање, добитник Нобелове награде за медицину, каже да корона мутира и ускоро ће сама себе да уништи

https://www.novosti.rs/upload/images/2020/04/26n/n/09h_01513894.jpg

КОВИД 19 је дело људских руку! Ову запањујућу тврдњу није изрекао било ко, већ познати француски научник и добитник Нобелове награде за медицину Лик Монтање, који се прославио проналажењем вируса сиде. У ексклузивном интервјуу за „Новости“ Монтање истиче да зна шта говори и образлаже свој став који никога није оставио равнодушним.

– Све је кренуло од познатог вируса код слепих мишева, на коме се интервенисало да би се „хуманизовао“. У том тренутку се вероватно догодила или грешка или је све процурило из лабораторије. Добили су нешто што је супротно од онога шта су тражили – истиче Монтање у разговору за наш лист.

А шта су тражили?

– То не знам. Можда вакцину. Не против короне, већ против сиде.

Како су то урадили?

– Убацили су кратке секвенце вируса сиде у вирус короне, величине 20 нуклеотида, основних јединица генетске грађе. Чуо сам критике оних који мисле да је то премало да би се унеле нове информације у протеин. Али, ови мали фрагменти са собом носе генетске формације које могу да измене понашање протеина и да модификују састав спољног омотача вируса да би га учиниле способним да инфицира људске ћелије.

Кад кажете „они“, на кога тачно мислите?


– Ни на кога прецизно. Екипа из Вухана, на пример, одавно ради на том проблему и имају свакако велико познавање вируса корона. Али, то не значи да су то обавезно они учинили. Могао је то да уради и неко други. Кинези на исти начин оптужују Американце, као што ови оптужују њих. Уосталом, познато је да је постојала веома значајна кинеско-америчка сарадња и да је амерички Институт за здравље дао кредит лабораторији у Вухану у висини од 3,7 милиона долара. То потврђује да је постојала тесна економска и научна сарадња. Американци би требало да су у току шта се догађало. Али, нисам истражитељ. Никога не оптужујем. Желим само да изнесем чињенице и објасним овај изузетан феномен.

Шта бисмо из свега овога могли да извучемо као поуку?

– Није нормално да се оваква епидемија догађа у 21. веку. Треба избећи да се у будућности понове сличне грешке. Сваки истраживач и власти морају да имају одређену етику и да не праве овакве „монструме“. Јер, данас смо у могућности да их произведемо, развојем генетике и молекуларне биологије.

Неке ваше колеге настоје да минимизују ваш рад и истичу да су доказали да је овај вирус природног порекла. Кажу да је говорити о елементима сиде у вирусу корона исто као кад би се рекло да је једна књига плагијат јер се у њој четири пута појављује реч „шешир“ која се налази у некој другој књизи?

– Они који ме критикују играју се значењем речи „природан“. Истина је да је овај вирус природан у почетку, јер вирус корона постоји у природи, код слепих мишева, и то, уосталом, не око Вухана, већ много даље, у другој кинеској провинцији Јунан. У вирусу слепог миша је пронађен „модел“ на основу ког се касније радило и модификован је да би се прилагодио човеку. Оно што је сада занимљиво сазнати јесте каква је будућност овог вируса „химере“.

И, каква је будућност?

– Природа враћа ствари у своје руке! Са колегама тренутно истражујем веома зачуђујућу појаву у САД где има милион заражених, и где се вирус веома брзо мења, нарочито онај његов део за који верујем да га је додао човек. Тај део врши много мутација и у току је нестајања. То практично значи да ће овај вирус да се самоуништи.

За колико времена?

– Треба најпре да се доста рашири међу популацијом, да би мутирао и променио се. Парадоксално звучи, али потребно је да епидемија најпре добије на размерама, да би нестала.

Хоћемо ли живети нормално овог лета?

– Надам се! Мислим да је то могуће. У сваком случају, не можемо толико дуго економски да будемо затворени. У мају има много празника у Француској, навикли смо да се више одмарамо тог месеца, али не би требало да све ово траје дуже од маја. Вирус је дошао брзо и могуће је да ће исто тако брзо отићи.

Шта бисте рекли критичарима који не верују у ваше методе у последње време. Јесте ли сигурни у то што говорите?

– Апсолутно! Ништа нисам изјављивао све док нисам био сигуран у то. Уосталом, нисам сам. Окружен сам сарадницима који учествују у истраживању. Све ово што сам вам рекао објавићемо и у научним часописима. Можда ћемо и терапијски да помогнемо, што је сада главни проблем.

Шта мислите о леку професора Раулта?

– То је важан третман. Спасава животе. Али, хлорокин треба дати на почетку инфекције, а не на крају. На крају нема ефекта, јер у телу више нема вируса. Сви лекари морају да буду у ситуацији да могу да га препишу. Овај лек се даје одавно, веома је познат, зна се за његове нежељене ефекте који нису значајни, и генерално се добро подноси.

Србија је одабрала хлорокин, набавила је сировине и у рекордном року је направила лек…

– Добро сте то урадили. Направили сте прави избор.

Како објашњавате велику разлику у распрострањености епидемије између држава?

– Заиста, примећује се много разлике, од земље до земље. На то утиче доста фактора. Начин живота, географија, понашање популације, предузете мере. Видим да у Србији нема много случајева. Драго ми је због вас.

Хоће ли ускоро и вакцина?

– Биће добро ако је буде било. Али, мора да буде добро тестирана. Засад је немамо. Можда ће је пронаћи, али има много препрека које до тада треба да се пређу.

Мислите ли да би, на крају, све ово могла да буде и нечија завера?

– Не верујем у теорије завере. Само гледам чињенице. Јесте завера, али у генералном смислу, у виду доминације одређених изузетно јаких економских ентитета, не само на целу светску економију, већ и на здравље. И то не прихватам. Лекар сам, положио сам Хипократову заклетву. Здравље је од суштинске важности за људски род.

Мислите ли да постоје интереси фармацеутске индустрије који су се у све ово умешали?

– Нисам против фармацеута, али мислим да се поводе интересима на кратке стазе, што није у складу с интересом јавног здравља. С нестрљењем очекујем „револуцију“ у којој ће здравље да постане важније од економије. Као нобеловац, покушавам да учиним да се мој глас чује, јер мислим да постоји лош развој у одређеним круговима који превише зависе од економије и који су запоставили медицину.

https://www.novosti.rs/upload/images/2020/04/26n/n/09Depositphotos_23053884_xl-2.jpg


ПОЗИВ ЂОКОВИЋУ ПРЕКО „НОВОСТИ“
ИМАТЕ великог тенисера. Мислим да је Новак Ђоковић близак мојим идејама здравог живота. Залажем се за отворену медицину, која укључује западну медицину, али и источну, индијску, кинеску… Лепо би било да се сретнемо. Али, знам да много путује, као и ја, уосталом. У сваком случају, било би ми драго да успоставимо контакт. Користим, зато, ову прилику да му упутим јавни позив.

КОРОНА НИЈЕ НОВА СИДА

АКО у вирусу короне има елемената сиде, значи ли то да би могао да буде сексуално преносив?

– Не. Ови фрагменти за то нису битни. Не мењају значајно понашање вируса. То у суштини остаје вирус корона. Реч је о вирусу корона с елементима ХИВ, али то није нови ХИВ или мешавина у једнаким деловима.

Извор: Новости

One thought on “Лик Монтање, добитник Нобелове награде за медицину: Ковид 19 је дјело људских руку

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest