МАЈЧИНА ДУШИЦА

Пише: Лејла Кубуровић Кастрат дипл. фарм. спец.

Лековитом, мирисном и украсном биљу народ је дао дивна имена, а најлепше од њих припало је мајчиној душици. Користе је скоро сви европски народи, а код нас се вековима користи, пре свега за проблеме органа за варење. У медитеранским крајевима се често користи као зачин. Мајчина душица је и медоносна биљка што је сигурно још један разлог великог народног поверења у њену лековитост. Зато се и мед сакупљен у врема цветања мајчине душице посебно цени.

Може се пронаћи поред шума, на ливадама и на сунчаним стеновитим местима. Широко је распрострањена и има је скоро свуда. Као лековити део биљке користи се осушен надземни део биљке који садржи до 0,6% етарског уља, око 7% танина, флавоноиде, горке супстанце, фенил-карбонске киселине. Етарско уље се из биљке може добити дестилацијом. У њему су тимолол и карвакрол, који имају антисептична својства. За време разних епидемија и појаве заразних болести у медитеранским земљама се вековима употребљава чај од мајчине душице, који се пије уместо воде.
Мајчина душица се бере у време цветања, од средине маја до септембра. Приликом брања биљку никако не треба чупати рукама, већ је одсецати оштрим ножем или маказама. Одсеца се само горња половина лиснатих гранчица у цвету. Бере се око подне, када нема росе, по тихом, топлом, сунчаном времену. Не сме се сабијати у вреће, него се мора пажљиво стављати у корпе. Чим се обере, мора се што пре осушити.
Користи се као средство за искашљавање и антисептик код упале дисајних органа. У народној медицини користи се за олакшање варења, елиминисање гасова, као антисептик и средство за купке. Такође, ова биљка је добро средство против пролива, јер има приличну количину танина.
Мајчина душица се може коистити и као додатак купкама за освежење. Мешавина мајчине душице, хајдучке траве и здробљених плодова клеке се кратко прокува, остави покривена 10 минута, затим се процеди и дода води за купање.

НАЧИН ПРИПРЕМЕ И УПОТРЕБА ЧАЈА :
Једну кафену кашичицу хербе мајкине душице прелити шољом (200мл) кључале воде, оставити да стоји 10 минута, процедити. Пити 3 пута дневно по једну шољу чаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest