Мања забринутост за снабдијевање спустила цијене нафте

Цијене нафте пале су у уторак на међународним тржиштима на 99 долара будући да су најава Украјине о наставку преговора с Москвом о примирју и руска подршка оживљавању иранског нуклеарног програма, пригушили забринутост за снабдијевање.

Фото: Pixabay

На лондонском тржишту цијена барела пала је 7,89 долара у односу на претходно затварање на 99,01 долара.

На америчком тржишту барел је појефтинио 7,97 долара на 95,04 долара, преноси Сибиз.

Нафтна тржишта понадала су се дипломатском завршетку руске инвазије на Украјину, што је пригушило забринутост за снабдијевање. Потражња се нашла под знаком питања након наглог скока броја заражених коронавирусом у Кини.

Забринутост за снабдијевање утишала је и изјава украјинског преговарача о наставку преговора с Москвом о примирју и повлачењу руских трупа из Украјиине.

На тржиштима помно прате и преговоре о оживљавању иранског нуклеарног споразума из 2015. године. Силазни тренд подржала је изјава руског министра вањских послова Сергеја Лаврова да се Москва залаже за што скорију обнову споразума.

Преговори о оживљавању нуклеарног споразума, који би довео до укидања санкција иранском нафтном сектору и омогућио Техерану да обнови извоз нафте, недавно су заустављени због руских захтјева.

„Однос понуде и потражње готово је непромијењен, напетости и неизвјесност које ствара рат у Украјини и даље су на високом нивоу, па збуњује тако нагло топљење премије за ризик“, рекао је аналитичар швајцарске банке „Julius Baer“, Норберт Руецкер.

Питање недовољне потражње наглашавају, уз руско-украјинску кризу, и ограничени резервни производни капацитети Организације земаља извозница нафте (OPEC) и њених савезника.

„Тржиште нафте биће тијесно снабђевено у средњорочној перспективи, па сматрамо да ће премије на ризик у цијенама нафте остати повишене“, сматрају у америчкој инвестиционој банци „JPMorgan“.

„OPEC“ је одвојено објавио да је барел корпе нафте његових чланица у понеђељак коштао 110,67 долара, што значи да је појефтинио 2,62 долара у односу на претходни дан трговања.

Извор: ртцг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest