Milatović iz Atine: Grčka snažno podržava evropski put Crne Gore

Foto: Jutjub printskrin/Pokret Evropa sad!

Grčka snažno podržava evropski put Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nakon jučerašnjeg susreta sa predsjednicom i premijerom Grčke u Atini. Milatović se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao se u Atini sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropolu i premijerom Kirijakosom Micotakisom.

On je sinoć, na poziv Micotakisa, sa brojnim liderima zemalja Balkana i visokim zvaničnicima Evropske unije bio gost na neformalnoj večeri povodom 20 godina od usvajanja Solunske deklaracije.

U razgovoru sa najvišim zvaničnicima Grčke Milatović je kazao da “dvije zemlje njeguju dobre i prijateljske odnose uz intenzivan i sadržajan politički dijalog”.

Istakao je značaj saradnje sa Grčkom, kao NATO saveznikom i zemljom koja snažno podržava evropski put Crne Gore.

„Posebno smo zahvalni Grčkoj što i dvadeset godina nakon Solunskog samita, kada je postavila kao strateški cilj integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, u cilju osiguranja mira, bezbjednosti i prosperiteta našeg regiona, i dalje snažno zagovara tu viziju. U razgovoru sa predsjednicom Sakelaropolu i premijerom Micotakisom kazao sam da vjerujem da će ta podrška u narednom periodu biti još jača kako bi se ubrzao proces učlanjenja Crne Gore u EU“, poručio je Milatović.

On je, kako ističu iz kabineta, ukazao na potrebu jačanja ekonomske saradnje dvije zemlje i izrazio očekivanje da će se uskoro potpisati set sporazuma o ekonomskoj saradnji, međunarodnom prevozu putnika i tereta, međusobnom priznavanju vozačkih dozvola i u oblasti turizma.

„Cilj potpisivanja ovih sporazuma je da se stvori ambijent za dodatan rast ekonomske saradnje i dostizanje robne razmjene od 500 miliona eura između Crne Gore i Grčke u narednom periodu. Vjerujem da je to u ovom trenutku realno očekivanje“, kazao je Milatović.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest