MILATOVIĆ: Prva odbrambena linija protiv organizovanog kriminala (ASK) dodatno urušava pravni poredak

Foto: Jutjub printskrin/MediaBiro

Svakodnevne informacije koje ukazuju na mogući nedostatak profesionalizma i integriteta u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje građana u državu i u cjelokupan pravni poredak, poručio je predsjednik države Jakov Milatović.

Kako navodi predsjednik, suočavanje sa problemom korupcije u našem društvu zahtijeva efikasan odgovor sve tri grane vlasti.

“Dosadašnji sistem koji pod lupu stavlja članove školskih odbora ili popisnih komisija, dok “pobjednici” tranzicije i “uspješni” političari bezbrižno uživaju u enormnom bogatstvu čije porijeklo nikad nije ispitano na valjan način – ruganje je i pravu i pravdi”, napisao je Milatović na mreži Iks.

Suštinska kontrola prihoda i imovine javnih funkcionera, kako kaže, polazna je osnova za borbu protiv korupcije i utvrđivanje zakonitosti porijekla imovine.

“Životni stil javnih funkcionera i njihovih porodica mora biti pod posebnom pažnjom institucija, kako bismo trajno napravili otklon od nekontrolisanog bogaćenja pojedinaca na štetu države. Svakodnevne informacije koje ukazuju na mogući nedostatak profesionalizma i integriteta u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) – instituciji čiji je zadatak da bude prva odbrambena linija u borbi protiv korupcije – dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje građana u državu i u cjelokupan pravni poredak”, kaže Milatović.

Mišljenja je da su poboljšanje zakonskog okvira u oblasti antikorupcije, kao i stvaranje preduslova za efikasan i neselektivan rad ASK-a ključni izazovi, ne samo za novu parlamentarnu većinu, već i za sve druge subjekte koji žele da daju doprinos jačanju vladavine prava u Crnoj Gori.

“Politička pristrasnost, lažni patriotizam i nedostatak ličnog i profesionalnog integriteta ne smiju biti odlike javnih funkcionera niti znak raspoznavanja institucija u kojima obavljaju funkcije. Konačan epilog “krupnih” slučajeva sumnjivog bogaćenja, koji već godinama i decenijama izazivaju posebnu pozornost javnosti, biće najbolji pokazatelj da li smo, umjesto frizirane statistike, napokon uspjeli da izgradimo jake i nezavisne institucije koje bilježe stvarne rezultate”, zaključio je Milatović.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest