Милионска Црна Гора

Пише:Дијана Ћоровић

Са тешком ситуацијом која је задесила нашу земљу као и све државе у свијету  још теже је било кад се открило овом приликом колико Црна Гора нема буџета за црне дане.  Унијело је то немир  код грађана итекако али ето неким случајем тада није било обољелих од  смртоносног вируса. Ипак, као многе земље у региону и шире поражили су званичници помоћ од, како рече предсједник пољопривреде, “пријатеља“ који су им наравно изашли у сусрет у оваквој глобалној кризи. Тако су 13.03.2020. донијете привремене мјере против ширења  корона вируса, па је већ 13.03.2020. донијета одлука да се обустави настава и 15.03.2020. донијета одлука’ “Останите дома“.

Затим се креће са крерањем даљих мјера ублажавање послиједица од вируса КОВИД-19, гдје је размотрено минимизарање негативног утицаја овог вируса на економију, грађане и привреду.

Откривањем  првих заражених случајева у ЦГ настаје паника и пооштравање мјера. Брзо су услиједиле донације за борбу против  заразних болести од компаније “ Azmont Investments“у износу од 20.000 евра . Затим 19.03. 2020.НКТ упозорава: Од буџетских корисника се очекује одговорност и штедња, а од осталих да донације усмјере на јединствени рачун. Министар културе  Александар Богдановић, се огласио  20.03 2020. за подршку медијском сектору 250.000 евра ради информисаности и едуковању о свим питањима која се тичу корона вируса.   У Црну Гору 20.03.2020. стиже 2000 тестова који су донације  НР Кине и РепубликеТурске. Да би 21.03.2020. Влада усвојила сет хитних мјера за сектор културе који подразумијева ванредну подршку  у износу од  500.000 евра  за област стваралаштва и културне дјелатнике који су погођени новонасталом ситуацијом. Актери културне сцене су од изизетно важног значаја али чисто да споменем да тада још нијесмо имали респираторе  у секторима здравља.  За пет дана на рачун Националног координационог тијела за  заразне болести уплаћено је  2.224.140,34 евра од земаља иностранства. За ликвидности привреде обезбијеђени ИРФ кредити у износу од  3 милиона евра. Већ 27.03.2020. имамо нови пресјек на рачуну НКТ-а од 4 .275.477,44 евра.  У том моменту Црна Гора иако нема респираторе одбија помоћ из  Србије, да би коначно медицинска опрема пристигла 28.03.2020. Ова опрема је званично донација бизнисмена Петроса  Статиса. Са расподјелом новца донираног за сузбијање последица корона вируса. ЕУ донира 3 милиона еура за  набавку респиратора (02.04.2020). Бивши министар финансија упозорава да неопходна помоћ привреди ЦГ мора бити већа од 500 милона евра или ће Црна гора доживјети крах. Ово је показатељ реалног стања  црногорске привреде и са кавим темељима  ЦГ  иде  у ЕУ.

За Црну Гору  ЕУ донира 3 милиона за хитну помоћ за здравство а 50 милиона за дугорочни програм у складу са потребама, а највише за здравство, економију и предузетнике.  Мали бизниси, незапослени и рањиве групе стављене су на разматрање за додатну помоћ од ЕУ.

Овакве околности свакако дају за право званичницима да потраже помоћ Међутим , у овој ситуацији смо могли видјети да Црна Гора као мала држава би морала да збрине како велике тим више и мале бизнисе, јер од тих бизниса људи осигуравају основна средства за живот.

Према подацима из четири квартална истраживања током 2019 године  у ЦГ активног становништва је било 287,3 хиљаде од којих је 84,9% запослених, а  15,1 %незапослених лица. Број запослених у односу на претходну годину је повећан ѕа 2,7 % и број незапослених у односу на претходну годину повећан за 2,1%. Неактивно станосвништво  чини  213,1  хиљада лица,  а тај број је смањен ѕа 3,1 %.

Овдје могу да се пронађу сви грађани, и који раде, и који не раде као и они који не могу да раде. На основу пристглих донација сваки грађанин по званичним потраживањима је обавезан да добије помоћ која је пристигла на рачун економије, грађана и привреде, како је то већ наведено.

Свакако је важно обезбиједити сву могућу опрему за ситуацију која је снашла ову земљу али  који пројекти ће бити приоритет  и како ће се расподијелити средства донатора за црногорски народ и  у наредном периоду на нама је да пратимо.

One thought on “Милионска Црна Гора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest