MILO LJUT NA ABAZOVIĆA: Traži da Milatović reaguje

Bivši predsjednik Crne Gore otkad je zvanično predao funkciju Jakovu Milatoviću nije se oglašavao u javnosti uprkos burnim političkim dešavanjima u zemlji.

Đukanović je predao lidersko mjesto Danijelu Živkoviću u Demokratskoj partiji socijalista, ali je i dalje član stranke, pa vlada mišljenje da i dalje vuče konce u toj političkoj organizaciji.

Ipak je prekinuo ćutanje, na šta ga je natjerala odluka Vlade Crne Gore kojom i dalje upravlja Dritan Abazović.

Naime, vlada je donijela odluku da podrži kandidaturu Saudijske Arabije na Generalnoj skupštini Međunarodnog izložbenog biroa u novembru, kada će zemlje članice tajnim glasanjem izabrati domaćina svjetske izložbe 2030. (EKSPO 2030).

Đukanović je kritikovao odluku vlade, tražeći da Podgorica podrži Italiju, za šta kao argumente navodi istorijske veze dvije zemlje i njihov savez u okviru NATO-a, prenosi RT Balkan.

„Države EU i države NATO-a imaju apsolutni prioritet u određivanju podrške kandidaturama u međunarodnim forumima“, naveo je Đukanović na mreži Iks.

Pravi razlog Đukanovićevog stava iznio je Abazović dan ranije na sjednici vlade. On je rekao da su i Saudijska Arabija i Italija lobirali za glasanje prilikom susreta sa Đukanovićem i tadašnjim ministrom spoljnih poslova Rankom Krivokapićem.


„Interes Crne Gore je da oni (Saudijska Arabija) učestvuju u izgradnji obrazovnog objekta i bilo bi racionalno da iskoristimo tu priliku. Oni će milionski podržati Univerzitet Crne Gore, a to su dugoročni projekti“, rekao je Abazović i dodao: „Volio bih da Saudijci budu više zastupljeni ovdje kroz svoja ulaganja“.

Ponuda Saudijske Arabije za Svjetsku izložbu u Rijadu između 1. oktobra 2030. i 31. marta 2031. prijavljena je pod sloganom „Era promjena: Zajedno za dalekosežno sjutra“. Ponuda Italije odnosi se na period od 1. maja do 31. oktobra 2030. i pod sloganom je „Ljudi i teritorije: regeneracija, inkluzija i inovacije“, navodi „Balkan insajt“.

Srbija će biti domaćin specijalizovane izložbe EKSPO 2027. godine, odlučeno je na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE).

Beograd se tako našao na mapi gradova poput Londona, Pariza, Čikaga, Šangaja i Dubaija koji su u proteklih 170 godina predstavljali pozornice za prikazivanje najvećih inovacija koje su oblikovale svijet u kome danas živimo.

(RT Balkan)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest