Radunović: Spremni smo za svaki pošten dogovor sa Spajićem

Foto: Jutjub printskrin/Нова српска демократија
Mandatar Milojko Spajić želi da formira vladu a da usput zaobiđe osnovne postulate parlamentarne demokratije, kazao je poslanik koalicije ZBCG Slaven Radunović. On ističe da je ta koalicija spremna za “svaki pošten dogovor” sa Spajićem.
“Nažalost, u vođenju pregovora se jasno prepoznaje onaj isti stil, kojem smo svjedočili 2020. godine, kada je Zdravko Krivokapić kreirao 42. vladu. Odlika tog stila je da mandatar želi da formira vladu, a da usput zaobiđe osnovne postulate parlamentarne demokratije. Očigledno je bilo da Krivokapić nije shvatao značaj i ulogu Skupštine Crne Gore i činjenicu da se na kraju, oko svake važne odluke pitaju predstavnici građana, tako da se prethodno mora obezbijediti njihova podrška”, kazao je Radunović.

Kaže da ni Spajić nije naučio tu lekciju.

“U Parlamentu ne glasaju analitičari, mediji, ambasadori Kvinte, podobni NVO aktivisti, već poslanici, a Spajić dosad nije uspio da ubijedi dovoljan broj njih da je dobar njegov koncept dominantnog oslanjanja na snage koje se bore i boriće se “do poslednjeg daha” za Đukanovića i DPS. Zato je mandatar upao u ćorsokak iz kojeg vode samo tri puta: potpuno resetovanje pregovora, otvorena kolaboracija sa listom DPS-a ili novi izbori”, smatra Radunović.

Kaže da izlaz iz krize zavisi od puta koji Spajić izabere.

“Sve zavisi od toga koji put za izlazak iz ove krize izabere Spajić. Mi smo spremni za svaki pošten dogovor”, naglašava Radunović.

Tvrdi da je toj koaliciji prvo ponuđeno 10 principa na kojima treba da bude formirana vlada.

“Mi smo ih prihvatili. Jedan od njih (sedmi) se odnosio na proporcionalnu zastupljenost u vladi, shodno izbornom rezultatu, ali već prvi, neformalni sastanak nam je pokazao da od principijelnosti u pregovorima neće biti ništa i da je mandatar krenuo da sa nama pregovara – da se ne dogovori”, tvrdi Radunović.

Nakon tog zaključka, kao glavni cilj koalicije ZBCG u pregovorima, postavili su, kako kaže, blokiranje mogućnosti da se DPS na mala ili velika vrata vrati u poziciju da donosi ključne odluke u Crnoj Gori, protivno iskazanoj narodnoj volji.

“Zbog toga smo prihvatili javno iznesenu ponudu mandatara, koja je u potpunoj suprotnosti sa 7. principom koji je sam Spajić ponudio učesnicima u pregovorima”, naveo je Radunović.

Ocijenio je da je jasno da nema ništa od vlade iza koje bi stala 41, 42 poslanika.

“Jednostavno, za takvu vladu ne postoji podrška među izabranim predstavnicima građana koji ne žele DPS u vlasti. A, ako bi do nje ipak došlo, kolaboracijom sa poslanicima sa DPS liste, uvjeravam vas da se na naše glasove ne može računati po bilo kojem pitanju”, zaključio je Radunović.

RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest