MILOVA NOVINARKA SA KURTIJEM NAPADA SRBIJU: Skandal u crnogorskim medijima!

Foto: Jutjub printskrin/ Gradska RTV Podgorica

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo je, ovog puta u intervjuu za crnogorsku „Pobjedu“, optužio Srbiju da je direktno umješana u događaje u Banjskoj i istakao da Beograd za to mora biti međunarodno sankcionisan.

Na pitanje autorke intervjua Tamare Nikčević da li će Srbija moći da nastavi sa „agresivnom politikom destabilizacije Zapadnog Balkana“ Kurti je ponovio tvrdnju da je „terorističkim napadom na Banjsku bio ugrožen teritorijalni integritet, državni suverenitet i nacionalna bezbjednost (tzv.) Kosova“.

– Ponoviću da dokazi prikupljeni tokom sprovedenih istraga pokazuju direktnu umješanost državnih institucija Srbije u ovaj akt agresije na (tzv.) Kosovo – rekao je Kurti, potvrđujući tezu novinarke „Pobjede“.

– Raspolažemo podacima o postojanju više od 48 operacionalnih baza srpske vojske i žandarmerije blizu graničnog prelaza sa (tzv.) Kosovo, nekoliko kilometara unutar teritorije Srbije. Tu se nalaze i protivvazdušni sistemi, kao i teška artiljerija – izjavio je Kurti i dodao da je Priština pozvala institucije Srbije da zatvore i demilitariziju vojne baza i baze žandarmerije jer „predstavljaju stalnu brzbjezbednosti Kosova“.

Govoreći o eventualnom učešću Rusije u svim tim događajima, Kurti kaže da destabilizacija regiona Zapadnog Balkana ide naruku Kremlju.

– Beogradski režim je klijentelistički, najbliži onom u Moskvi. Srbija ne vjeruje u demokratske vrijednosti, ne želi demokratiju, koju vidi isključivo kao sredstvo za legitimizaciju iste stranke i iste vlasti, bez političkog pluralizma, vladavine prava, bez zaštite ljudskih prava – ocjenjuje Kurti.

Kurti se osvrnuo i na bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića rekao da očekuje da on bude izručen tzv. Kosovu, kao i da od „saveznika (tzv.) Kosova“ očekuje dalju podršku.

– Organizacije ‘Civilna odbrana’ i ‘Severna brigada’ moraju biti proglašene terorističkim organizacijama i od strane naših prijateljskih, partnerskih i savezničkih zemalja. Vlada (tzv.) Kosovo to je već učinila na sjednici 29. juna ove godine – dodao je Kurti.

Govoreći o zahtjevima, koje je iznio i albanski premijer Edi Rama, da Kfor preuzme kontrolu na sjeveru Kosova, Kurti kaže da je tzv. Kosovska policija prva adresa za bezbjednost na sjeveru, druga Euleks, a treća Kfor.

– Kfor ima istu misiju na cijelom (tzv.) Kosovu, što znači da na teritoriji naše države ne mogu postojati dva Kfora. Potrebne su nam zajedničke patrole naše policije i Kfora, one bi kontrolisale granicu između (tzv.) Kosova i Srbije – navodi Kurti.

Na primedbu da je poznato da odbija da formira Zajednicu opština sa većinskim srpskim stanovništvom, Kurti kaže da kada se govori o ZSO, „ne govori se o pravu Srba na tzv. Kosovu, nego o teritorijalizaciji tog prava“.

– Namjera, metod i logika slični su despotskim namjerama i logici predsjednika Vladimira Putina. Ali, vratimo se činjenicama! U (tzv.) Kosovo Srbi čine četiri procenta ukupne populacije. Ipak, vlast su u 27 odsto kosovskih opština, odnosno u deset od 38. Istovremeno, imaju 17 odsto odbornika u svim skupštinama opština u Republici Kosovo, više od devet odsto mjesta u državnom parlamentu Kosova, odnosno 10 od 120 poslanika. Takođe, imaju i zakonski mehanizam da blokiraju zakone za koji vjeruju da mogu ugroziti njihove vitalne interese. Srpski je službeni jezik na cijeloj teritoriji Republike Kosovo, na svim nivoima administracije. Srbi imaju jednog ministra u Vladi Kosova – Nenada Rašića, ministra za zajednice i povratak – i tri zamenika ministra – rekao je Kurti.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest