Митрополит Хризостом: Не очекујемо правду од неправедних судија овог свијета, али наше жртве нећемо заборавити

Са свештенством архијерејског намјесништва Сребреничко-подринског служио је на Братуначком гробљу општи парастос за све цивилне жртве рата, те за све погинуле на бојном пољу бранећи Крст часни и слободу златну

Његово високопреосвештенство Митрополит дабробосански господин Хризостом јуче, 10. јула 2021. године, посјетио је Братунац, а поводом обиљежавања страдања Срба Средњег Подриња у отаџбинско-одбрамбеном рату 1992-1995. године. Са свештенством архијерејског намјесништва Сребреничко-подринског служио је на Братуначком гробљу општи парастос за све цивилне жртве рата, те за све погинуле на бојном пољу бранећи Крст часни и  слободу златну.

Након парастоса Високопреосвећени се обратио ријечима архипастирске бесједе:

“Нека је вјечни помен и Царство небеско свима цивилним жртвама рата, свим погинулим и убијеним који овдје почивају и свима онима који почивају у другим гробљима и њиховим селима. Данас се не  само сјећамо свих невинопострадалих и палих за слободу већ их славимо као наше мученике и молимо им се да се моле за нас… Средње Подриње је страшно судилиште  на којем у три рата у 20. вијеку пострадаше хиљаде Срба… У првом свјетском рату за Србе од Сарајева до Дрине направљен је концентарциони логор у Добоју, први такве врсте у Европи. Било је то потпуно етничко чишћење које су извели Аустроугари – Њемци и Мађари. У другом Свјетском рату други погром и злочин почини Францетић са својим усташама, а све то понови ханџар дивизија. И послије свега дође треће страдање око 3.500 Срба у последњем рату 1992-1995. године… И поред свих неправди које нам чине силници и насилници овога свијета  ми Српски народ нећемо престати свједочити о великом злочину који учинише муслиманске паравојне формације над нашим народом у Средњем Подрињу. Не очекујемо ми никакву правду од неправедних судија овог свијета, али остаје наш завјет, наш тестамент да никада нећемо заборавити све наше жртве, све невино побијене од комшија, чак пријатеља и не ријетко кумова… Нека им је вјечи помен и Царство небеско...”

Извор: Митрополија дабробосанска

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest