Митрополит Јоаникије: Свети Петар Дабробосански је показао шта значи сачувати вјеру у Христа у вријеме безбожног комунизма

FOTO: POGLED.ME

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије богослужио је данас, на празник Мученика дабробосанских у храму Светог Илије у Илијашу, уз саслужење Митрополита дабробосанског г. Хризостома, Епископа рашко призренског Теодосија и захумско – херцеговачког Димитрија и свештенства из више епархија СПЦ

FOTO: POGLED.ME

Митрополит Јоаникије је на крају у име архијереја који су дошли на ову светковину заблагодарио домаћину – Митрополиту дабробосанском Хризостому топлим и пуним љубави братским ријечима.

“Нас су данас овдје, заједно са нашим Митрополитом сабрале свете жртве светих Божјих угодника – свештеномученика Петра Дабробосанског и са њиме пострадалих свештеника и вјерних Митрополије дабробосанске. Али исто тако и исповједништво и мучеништво на један други нашин Светога Варнаве Хвостанскога”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Свети Петар Дабробосански, као већ сиједи старац, пун мудрости и духовне силе, са великим ауторитетом пострадао подобно првих хришћанима.

“Подобно светим апостолима, подобно Светом Игњатију Богоносцу и осталим светим великим мученицима из првих хришћанских времена. И дао је примјер и осталима, и свештеницима и народу како треба свједочити вјеру. У то вријеме наш је народ жртву Светог Петра Дабробосанскога доживио као велики губитак, и његову и са њиме пострадалих свештеника и вјерника. ли, видите како жртве за Христа пострадале дају нови живот Цркви Божјој и народу Божјем”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је данашњи сабор примјер надахњивања њиховом вјером у Христа Господа.

“Они нас сједињују са Христом и обједињују нас овдје сабране у љубави. Обједињују нас Духом Светим и дају нам и снагу и живот и радост. И отварају нам пут према Царству небеском”, рекао је Владика Јоаникије.

Казао је да је, као што је и Свети Петар главом и крвљу својом посвједочио вјеру у Христа Господа, и Свети Варнава Хвостански тако свједочио у вријеме безбожног комунизма.

“И страдао. Годинама и деценијама био на Голготи Христовој. Прогоњен, ислеђиван, шпијуниран. Трновитим путем идући кроз овај живот, али свједочећи вјеру у Господа. Велики човјек, велика личност. Био је примјер многим вјерницима и претходник свих оних који су се у вријеме безбожног комунизма држали свете православне вјере”, казао је Митрополит Јоаникије

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest