Мјесеци које су појели скакавци – или – како смо „пукли“ 878 милиона евра за девет мјесеци

Вријеме читања 2 минута

Прије потпуног краха туристичке сезоне, на пројекцијама од 60% успјешности, врли економисти су израчунали да нам недостаје, гле чуда, баш нешто око 878 милиона евра да закрпимо фискалну годину!

Симовић у СПА центру, припрема за тежак рад у Никшићу?

Пише: Веселин Поповић

Милутин Симовић је настоличен за првог човјека Никшића. Очекивано да последњи трзај ДПС буде баш у Никшићу, а још лакше је било претпоставити да ће Ђукановић – Никшићанин – гурнути врућ кромпир (мала игра ријечима) у руке свом другу из дјетињства.

Оно што је, спортским рјечником искажимо, било изненађење прелазног рока јесте трансфер бонус који Симовић носи у мираз – 200 хиљада евра из буџетских резерви.

Добро, ред је човјеку да се нађе. Ипак није одавно бивствовао у родном граду. Да му се нађе, док се снађе. А сналазили су се са те фотеље ињи.

И све би ово прошло без неке велике медијске пажње, па познати смо као народ који има памћење квалитетно као златна рибица, да није свијет покосила епидемија корона вируса.

Симовић, корона – навикли смо да иду у истој реченици, па је некако логично било да и ову причу баш кроз Симовића почнемо. (Поред тога што је 200 хиљада понио у мираз, понављамо.)

У периоду од јануара до септембра 2019. године, Црна Гора је приходовала од страних туриста 978 милиона евра.

У периоду од јануара до септембра 2020. године, Црна Гора је приходовала од страних туриста 100 милиона евра.

Прије потпуног краха туристичке сезоне, на пројекцијама од 60% успјешности, врли економисти су израчунали да нам недостаје, гле чуда, баш нешто око 878 милиона евра да закрпимо фискалну годину!

Понављамо – ових 878 милиона евра које смо се додатно задужили су били код пројекције да ћемо умјесто 100 милиона приходовати 700 милиона евра.

Математика је „мајка“, па можемо да рачунамо простим операцијама:

Фали нам у марту 878 на пројекцију 700 милиона прихода. „Киксамо“ 600 од тих планираних 700, а већ смо се задужили 878 – (магични бубањ тамбура) – већ смо у минусу милијарду и по евра!

(Напомињемо да су ово само редовни трошкови и редовна задужења. Очекујемо да се појаве нове заборављене петље на ауто путу, златни телефони за директоре…)

Него добро, Храповић је преузео управљање НКТ-ом од Симовића. Да се спасимо.

ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest