MONSTAT: Prosječna plata skoro 800 evra

Фото: Pixabay

PODGORICA – Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u maju je iznosila 793 evra i bila je 0,9 odsto veća u odnosu na april.

Prosječna neto zarada u maju je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 11,7 odsto.

Prosječna bruto zarada u maju je iznosila 988 evra.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april zabilježile rast od 0,5 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Mina.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju su u odnosu na april porasle u sektorima usluge smještaja i ishrane 2,8 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 1,9 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje po 1,8 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 1,6 odsto, građevinarstvo 1,5 odsto, trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala 1,4 odsto i stručne, naučne i tehničke djelatnosti i umetničke zabavne i rekreativne djelatnosti po 1,3 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima saobraćaj i skladištenje i finansijske i delatnosti osiguranja po jedan odsto, informisanje i komunikacije 0,9 odsto, snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama 0,7 odsto, obrazovanje 0,4 odsto i ostale uslužne delatnosti 0,3 odsto.

Pad neto zarade u maju je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen u sektorima snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija jedan odsto, vađenje ruda i kamena i poslovanje nekretninama po 0,6 odsto i prerađivačka industrija 0,2 odsto.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest