Može Dan državnosti Crne Gore u Lovćencu, a Dan državnosti Srbije ne može u Pljevljima

Foto: Jutjub printskrin/Radio-televizija Vojvodine

Hajka na predsjednika opštine Pljevlja Daria Vraneša zbog organizacije proslave Sretenja Gospodnjeg, odnosno Dana državnosti Srbije ne jenjava. Hajka koja je predvođena komitama iz Vijesti nastavljena je i danas tekstom sa fašističkim primjesama gdje navode da „Opštine smiju da slave samo praznike svoje države“, čime nastavljaju DPS politiku nasilnog primoravanja o tzv. poštovanju države, šrenosi „Borba“.

Građani Crne Gore s tim u vezi postavljaju pitanje, koliko država može biti slobodna ako „medijski pendrek“, isti onakav kakav je bio i pendrek Mila Đukanovića na leđima Ognjena Mijatovića, nastavlja da tuče i nakon „osvježenja“ od 30. avgusta.

Međutim, nije svuda kao u Crnoj Gori. U Srbiji, koju optužuju da je „okupana“ klerofašizmom i antidemokratičnošću, ipak se obilježava Dan državnosti susjedne države, Crne Gore.

Naime, u Lovćencu, selu u kojoj većinski živi crnogorska nacionalna manjina, redovno se obilježava 13. jul kao datum kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila svoju državnost, i datum kada je počela antifašistička revolucija 1944. Međutim, niko od srpskih medija nije „čerečio“ crnogorsku nacionalnu zajednicu u Srbiji čime se pokazuje primjer demokratičnosti jedne suverene zemlje.

Izgleda da se koncept država svodi i na onu ljudsku – što je manji čovjek to je kompleks veći. Isto to se očigledno može primijeniti i na države, naoročito imavši u vidu medijsku histeriju o proslavi Dana državnosti Srbije u Pljevljima.

Svemu je ipak, najbolje, odgovorio poslanik Albanske alternative Nikola Camaj koji je kazao da je poslanik manjine koja slavi i obilježava sve datume koji su od nacionalnog karaktera, značaja za Albance.

„Tako da ne mislim da imam pravo da osuđujem ako drugi narodi smatraju da to treba da proslave. To je mjerilo demokratije, da slavimo, da smo različiti, ali ipak da svi sarađujemo i radimo ono što je bolje za sve nas“, rekao je Camaj novinarima.

Camaj je, na pitanje ko je organizator tih svečanosti u sredinama gdje je albanski narod većinski, kazao da su do skoro slavile albanske partije.

„Zatim je to preuzeo Nacionalni savjet, sad slave opštine – Ulcinj, Tuzi… Slave Dan zastave 28. novembar i Dan ustanka u Malesiji. To je sasvim normalno, nešto što treba da njegujemo svi zajedno“.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest