Може ли директорка “Плантажа” узети отпремнину кад сама тражи да иде?

ТРАЖИЛА ОДБОРУ ДА ЈЕ РАЗРИЈЕШИ ИЗ ОБЈЕКТИВНИХ РАЗЛОГА
Може ли директорка “Плантажа” узети отпремнину кад сама тражи да иде?
Марашева предуприједила да је смијени нова власт која је става да треба да оде и да одговора, уз оцјене да је уништила компанију. Она саопштила да је у протеклих 13 година очувала и јачала бренд “Плантажа”.

Фото: Борис Пејовић

Дугогодишња извршна директорица већински државних “Плантажа” Верица Мараш тражила је Одбору директора те компаније да је разријеши дужности “из објективних разлога”, чиме је предуприједила да је смијени нова власт која је става да она треба да оде и да одговора, оцјењујући да је предводила уништавање једног од најзначајнијих предузећа.

Према менаџерском уговору који ужива, омогућено је да приликом одласка са функције може рачунати на исплату отпремнине у износу до 250 хиљада еура. Пошто уговор није јаван, није познато да ли на то има право и усљед разрјешења када га сама тражи.

Марашева је јуче објавила да се разлози за њен захтјев “искључиво односе на новонастале околности и недавне политичке промјене које су наступиле након парламентарних избора и које извјесно и очекивано морају имати за посљедицу и моје разрјешење са ове функције”.

„У таквој ситуацији, руководећи се разлозима очувања компанијских интереса, обезбјеђењем континуитета и стабилности њеног пословања, предлажем да за новог извршног директора који ће, осим неспорних професионалних и стручних квалитета, уживати и одговарајући политички легитимитет – што је био случај и приликом мог постављења на функцију извршног директора, именујете Мирослава Вуковића, директора Сектора правних и општих послова“, саопштила је одлазећа директорка Плантажа посредством ПР агенције „Присма“.

Она је оцијенила да су остварени резултати у протеклих 13 година колико је на позицији директорке, “били усмјерени на очување и јачање компанијског бренда и подизање животног стандарда запослених”.

Сједница Одбора директора Плантажа на којој ће бити именован нови вршилац дужности извршног директора “Плантажа”, према информацијама “Вијести”, биће одржана сјутра.

Марашева је почетком октобра доставила ДРИ план активности за реализацију 20 препорука из извјештаја Државне ревизорске институције са дуплом негативном оцјеном на пословање и рад ове компаније у 2018. години.

ДРИ је у извјештају открила бројне сумњиве трансакције, кршења шест закона и четири правилника која дефинишу легалан рад “Плантажа”. Извјештај ДРИ, објављен 7. септембра ове године, прослијеђен је државном тужилаштву које је покренуло извиђај.

Директорка “Плантажа” је у плану достављеном 5. октобра прихватила све препоруке ДРИ, иако је седмицу раније у саопштењу менаџмента државне компаније за производњу вина већину негирала, доводећи у питање негативне оцјене, али и интегритет ДРИ, насловљавајући саопштење са “ДРИ погазила Етички кодекс државних ревизора и Закон о државној ревизорској институцији дајући себи статус ‘богова са Олимпа’”.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial