Na aukciji lopta kojom je Maradona postigao čuvene golove Englezima

Foto: Twitter

Lopta kojom je argentinski fudbaler Dijego Maradona postigao dva čuvena gola u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine protiv Engleske, biće ponuđena na aukciji.

Procijenjeno je da će lopta sa te utakmice biti prodata po cijeni između 2,5 miliona i tri miliona funti, prenio je danas BBC.

Loptu prodaje Ali Bin Naser, fudbalski sudija iz Tunisa koji je priznao pogodak nazvan „božja ruka“, kada je Maradona rukom ubacio loptu u mrežu Pitera Šiltona.

„Ova lopta je dio istorije fudbala, pravo je vrijeme da je podijelimo sa svijetom“, rekao je Bin Naser.

Lopta će biti na aukciji 16. novembra u sklopu posebnog događaja uoči Svjetskog prvenstva u Kataru. Aukcija će biti prenošena putem interneta, a potencijalni kupci mogu da registruju svoje ponude onlajn od 28. oktobra u aukcijskoj kući Grejem Bad.

Lopta je korišćena svih 90 minuta utakmice, koja je jedna od najvažnijih i najkontroverznijih u istoriji svjetskih prvenstava.

Bin Naser nije vidio da je Maradona postigao gol rukom. Legendarni Argentinac je poslije utakmice rekao da je gol postigao „malo glavom, malo božjom rukom“, priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

Drugi gol koji je Maradona postigao u toj utakmici poznat je kao „gol vijeka“ i smatra se jednim od najljepših u istoriji fudbala, nakon što je pred 115.000 gledalaca na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju driblao cijelu protivničku ekipu Engleske.

Argentina je 22. juna 1986. godine u četvrtfinalu pobijedila Englesku sa 2:1, a kasnije je osvojila Svjetsko prvenstvo.

Izvor: Portal RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest