„NADAM SE DA ĆEMO SE MEĐUSOBNO IZMIRITI“: Joanikije poslao snažne poruke sa današnje litije u Podgorici

Danas se u Podgorici održava tradicionalna svetosimenovska litija, nakon službe u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja. Liturgiju služi mitropolit crnogorsko primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Ni kiša ni vjetar nisu mogli spriječiti veliki broj vjernika da se okupi i da prisustvuje litiji. Svetosimeonovska litija je krenula podgoričkim ulicama.

Na liturgijskoj besjedi mitropolit je kazao da se nada da ćemo se međusobno izmiriti i objediniti i da ćemo u radosti dočekati Vaskrsenje Hristovo.

„Danas slavimo svetitelja iz roda našega koji je Bogu dao sve. Ne znamo da li se više žrtvovao kao državnik, kao ratnik, kao diplomata, ili kao ktitor i podvižnik. Na kraju, sve je to zapečatio, sve ono što je do tada Bogu prinosio i u slavu Božiju činio odricanjem od ovog svijeta da bi Gospodu posvetio i primio na žrtvu svo svoje biće uz monaško služenje“, kazao je mitropolit.

Mitropolit je kazao da je sv. Simeon mirotočivi svome rodu ostavio zapaljenu svijeću vjere i njenu osnovu za sva vremena.

„Zato slavimo svetog Simeona mirotočivog, jednu od najvećih ličnosti srpskog roda, ističući sa ponosom nemanjićko nasleđe u Crnoj Gori. To se nasleđe nije njegovalo samo za vrijeme Nemanjića već se to njegovalo kroz svu našu istoriju – od Crnojevića i Balšića preko Petrovića. Posebno knjaz Nikola, kada je podizao Crnu Goru, pozivao na svetoga starca Nemanju i na njegove zasluge i njegovo porijeklo iz Crne Gore“, objašnjava vladika.

Kada god slavimo svetog Simeona ili svetog Savu, na Bogosluženjima se blagodari Bogu na darovima, kazao je vladika i dodao da je to razlog za svečanosti.

„Ovo vrijeme je Bogu blagosloveno. I kiša je blagoslovena. Daj Bože da nam bude na zdravlje i spasenje. Isto kao i na litiji sa svetim Vasilijem“, zaključio je mitropolit.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest