Наставак дискриминације у Пљевљима

Болница у Пљевљима – примјери дискриминације Срба и

православаца

Владислав Бојовић

Како се незадовољство вјерујућег народа у Пљевљима повећава и како литије за одбрану светиња постају све снажније и све одлучније, уз задивљујуће истрајавање народа, истовремено се појачава дискриминација Срба и православаца приликом запошљавања, као и мутни послови представника власти.

Навешћемо сада и примјер пљеваљске Болнице.

Познато је добро да су и директор Болнице у Пљевљима и директор Дома здравља муслимани, постављани од стране министра искључиво по принципу партијске подобности и послушности, уз бескрупулозну дискриминацију Срба и православаца. За директора Болнице, на недавном конкурсу, пријавио се и кандидат српске националности и православне вјероисповијести, који је при том доктор субспецијалиста са вишедеценијским радним искуством у овој болници. Међутим, изабран је муслиман, који је при том стоматолог, без радног искуства у болници. Даље, упркос томе што се на недавни конкурс за новог правника Болнице у Пљевљима пријавио и Србин православац, који је регуларно завршио Правни факултет у Крагујевцу и који је током своје дуге професионалне каријере обављао различите одговорне послове у управљачким структурама, за новог правника у Болници изабран је поново муслиман који је завршио приватни факултет за пословне студије и право, на приватном универзитету Унион, са просјечном оцјеном 6,13. Поред тога, познато је да у пљеваљској Болници и Дому здравља постоје двоструки аршини када се од стране управе толеришу преступи, пропусти и неетичко понашање оних медицинских радника који су муслимани и оних за које је познато да су Срби и православци. Треба поменути и да када директор Дома здравља ангажује љекаре из других држава, то по правилу нису ни Срби ни православци, већ опет муслимани.

Више пута смо позивали надлежне органе да се позабаве набавком скупе опреме за Болницу, пошто постоје индиције да се том приликом спроводе озбиљне малверзације, као и да у овим пословима испитају улогу и учешће министра здравља, који је опет муслиман. Дјелује да актуелном министру здравља одговарају само они којима може да манипулише и са којима би могао да прави талове, умјесто да се позабави унапрјеђењем животног стандарда здравствених радника и рјешавањем проблема врло запуштене здравствене заштите.

Ако овоме додамо да директор Дома за старе у Пљевљима није ни Србин ни православац, да директор Пореске управе Пљевља није ни Србин ни православац, директор Бироа за запошљавање у Пљевљима није ни Србин ни православац, да директори двије градске основне школе у Пљевљима нису ни Срби ни православци, да у скоро половини сеоских школа у Пљевљима директори нису ни Срби ни православци, да управник Поште у Пљевљима није ни Србин ни православац, да директор Управе за шуме са сједиштем у Пљевљима није ни Србин ни православац… онда можемо само да констататујемо стање драстичне неравноправности и неправде. И да не би било дилеме, управо је ДПС у Црну Гору увео национално пребројавање кроз дугогодишњу бруталну и систематичну дискриминацију и неравноправан статус једне националне и вјерске заједнице у односу на друге.

Политичке промјене су очигледно нужне како би се уистину обезбиједио амбијент правне и грађанске државе, кроз примјену принципа: сва права свима, уз заступљеност запослених у државним и локалним органима, установама и предузећима сходно учешћу у укупном становништву. Имамо нажалост и даље запањујуће ћутање делегације ЕУ у Црној Гори и западних амбасада. Ако желе регуларне изборне услове у Црној Гори и стабилизацију прилика, наведене међународне адресе морају се позабавити и бирачким списком и злоупотребама државних ресурса у партијске сврхе и

дискриминацијом Срба који по последњем попису чине трећину становништва у Црној Гори.

Народ на литијама, ионако огорчен због укупног амбијента неправде, пљачке и тешког економског положаја већине, неће одустати од намјере да одбрани своје светиње. Због тога су узалуд и ове предизборне мутне радње и појачана дискриминација Срба и православаца приликом запошљавања. Све је више грађана који отказују послушност овој власти јер схватају да се раширена социјална неједнакост, неправда и дискриминација, чији је врхунац удар на светиње, не може више толерисати.

Владислав Бојовић, члан предсједништва Демократске народне

партије и функционер Демократског фронта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest