Једина у Европи без потврђеног коронавируса

Први случај корона вируса потврђен је и у Турској, па је тако Црна Гора остала једина у Европи без случајева заразе овим вирусом.

Коронавирус се шири целим светом, а скоро све земље у Европи имају потврђене случајеве заразе. Након што је вирус потврђен званично и Турској, у Европи је остала само једна држава без иједног случаја – Црна Гора, пренео је портал Телеграф.рс.

Турски министар здравља Фахретин Коца објавио је како је потврђен први случај у тој земљи и да се ради о мушкарцу који је стављен у карантин.

Подаци о пацијенту нису објављени због заштите идентитета. Турска је до сада била једна од две земље у Европи без забележених случајева, а сада је то само Црна Гора.

Под надзором у Црној Гори било је нешто више од 1.000 људи, али код њих није потврђен овај вирус.

До средине марта очекује се долазак још 207 радника из Кине, који ће такође бити под надзором.

Да ли је заиста истинита тврдња појединаца да „Црногорцима вирус не може ништа“, како је недавно изјавио један пар из ове земље који је туристички отишао у Италију, или су у питању само добро спровођење превентивних мера, остаје да се види.

Црногорски Национални савет за превенцију заразних болести оценио је раније да је здравствени систем те државе способан да одговори глобалном изазову коронавируса.

Ризик по здравље становништва Црне Горе од инфекције коронавирусом, почетком прошле седмице, повећан је са умјереног на висок. Министар здравља Кенан Храповић објаснио је да је вјероватноћа увоза вируса из Италије, као и држава непосредног окружења Хрватске и Северне Македоније, велика.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest