NESTAO U NEVREMENU, PROGLASILI GA MRTVIM, A POSLE 8 GODINA SE POJAVIO NA TELEVIZIJI: Njegov slučaj ni danas niko ne ume da objasni

Foto: Jujtub printskrin

Bio je 15. mart 1957. kada je Lorens Džozef Bejder, poznatiji kao Lari, prodavac posuđa iz Akrona u Ohaju, iznajmio čamac, poljubio svoju suprugu Meri Lu i otišao na jezero Eri da peca.

Iako je tog dana bilo meteoroloških upozorenja na oluju, Lari se nije obazirao na njih. Bio je iskusan pecaroš i nije mnogo brinuo da bi ga nevrijeme moglo zateći nespremnog, prenosi „Istorijski zabavnik“.

FOTO: TWITTER/CANEWS_WATCH

Nekoliko sati kasnije izgledalo je kao da se upravo to dogodilo! Čitav kraj pogodila je jaka oluja i Larija nakon isplovljavanja više niko nije video. Njegov čamac pronađen je sutradan. Imao je manja oštećenja i jedno veslo je nestalo, piše Istorijski zabavnik.

Čovjek koji je nestao

Svi su zaključili da je Lorens poginuo u oluji. Pretraženo je jezero, a iako tijelo nije pronađeno, to se nikome nije činilo sumnjivim. Činjenica da je nestali imao problema sa poreskom, kao i pozamašan dug od skoro 20 hiljada dolara, nisu pobudili pažnju policije i svi su se saglasili – u pitanju je bila strašna nesreća i velika tragedija.

Iza Lorensa je ostalo troje djece i trudna supruga. Javnost i prijatelje malo je utešila vijest da će udovica primiti skoro 40 hiljada dolara životnog osiguranja i da će joj to pomoći da, iako sada sama sa velikom porodicom, nastavi dalje.

Čovjek koji se pojavio

Osam godina kasnije, porodični prijatelj koji je prilikom posjete Čikagu doživio manji šok kada je sreo čovjeka koji je nevjerovatno ličio na Lorensa! “Dvojnik” se zvao Džon Fric Džonson, bio je poznati televizijski i radijski voditelj iz Omahe, česti komentator rvanja i pobjednik brojnih takmičenja u streljaštvu.

Bio je oženjen i imao je dvoje djece – jedno biološko i jedno usvojeno. Samo godinu dana ranije otkriven mu je tumor iza lijevog oka nakon čega je izgubio oko i nosio je povez.

Porodični prijatelj nije mogao da prestane da misli na čovjeka koji je ličio na Lorensa. Toliko da je u Čikago doveo Lorensovu nećaku. Zajedno su pronašli Džonsona i otvoreno ga pitali: “Da li ste vi Lorens Džozef Bejder koji je nestao prije osam godina?”

Džonson se nasmijao. Rekao je da ne zna ko je Bejder, da je odrastao u sirotištu i da je proveo 14 godina u vojsci prije nego što se preselio u Omahu.

Ipak, pristao je na davanje otisaka prstiju koji su bili upoređeni sa onima koje je Lorens Džozef Bejder ostavio prilikom služenja vojske. Rezultati su se poklopili!

Lorens Džozef Bejder i Džon Fric Džonson bili su ista osoba!

Amnezija ili pevara?!

Slučaj je bio nevjerovatan! Tim psihijatara je deset dana pregledao Bejdera/Džonsona. Njihov zaključak je bio jasan – slučajevi amnezije u trajanju od nekoliko godina, u kojima je osoba “popunila vreme” koje nedostaje lažnim sećanjima, retki su, ali ne i nezapamćeni. Druga struja psihijatara spekulisala je da je tumor možda bio odgovoran za Bejderov gubitak pamćenja.

Kako bilo, i jedni i drugi bili su saglasni – Lari se zaista nije sećao svog prethodnog života i nije folirao!

Bez obzira na mišljenje stručnjaka, javnost je bila ubijeđena da je u pitanju bila neka prevara. Ponovo je isplivala priča o Bejderovim dugovanjima u trenutku nestanka, kao i činjenici da je porodica dobila veliku premiju na osnovu njegove “smrti”. Izgubio je posao na televiziji, kao i dobar dio prijatelja koje je stakao u svom “drugom životu” koji su ga svi odreda proglasili prevarantom i lažovom.

Bejderovo pojavljivanje izazvalo je mnogo problema za Meri Lu, njegovu prvu ženu. Izgubila je pravo na socijalnu pomoć koju je primala od njegovog nestanka. Osiguranje je tražilo da vrati novac koji je dobila. Morala je da raskine nedavno objavljenu veridbu.

Ni Bejderova druga žena nije bolje prošla – kako je on već bio u braku u trenutku venčanja sa njom, njihova zajednica proglašena je nevažećom. Ipak, za razliku od Meri Lu, koja nije željela da sa mužem više ima ikakav kontakt i ubrzo je tražila razvod, druga gospođa Bejder/Džonson riješila je da ostane uz supruga bez obzira na sve.

Na kraju, svaku dalju istragu ovog bizarnog slučaja prekinula je smrt… ovoga puta prava! Maligni tumor koji je koštao Bejdera oka vratio se u još zloćudnijoj i težoj formi i on je preminuo 16. septembra 1966. u bolnici u Omahi. Bilo mu je nepunih 40 godina.

Da li je bila u pitanju prevara ili se Lorens Džozef Bejder zaista punih osam godina nije sjećao ko je zapravo bio, ostalo je misterija sve do današnjeg dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest