NIT DA PLAČE, NIT DA SE SMIJE: Stefan ima 235 miliona dolara do kojih ne može da dođe: Zaboravio je šifru!

Foto: Jutjbprintskrin/CoinDesk/ TODAY
Bitkoini vrijedni 235 miliona dolara zaključani su na USB stiku, ali njegov vlasnik Stefan Tomas više ne zna šifru kojom bi ih otključao.

Šifrovani USB fleš pogon poznat kao IronKey S200 postavljen je tako da nakon desetog pogrešnog pokušaja trajno izbriše sav sadržaj, a pokušao je već osam puta. Jedino hakeri mogu da mu pomognu da otključa bitkoine ali njihovu pomoć ne želi, prenosi „Jutarnji“.

Tim hakera iz razvio je startap Unciphered koji se zasniva na inovativnoj tehnici, koju odbijaju da pojasne bilo kome ko ne radi s njima, a koja im omogućava beskrajne pokušaje. Uvjereni su da mogu da spasu Stefanova 7002 bitkoina koji stoje zaključani u trezoru u švajcarskoj banci.

Brojni hakeri su godinama pratili priču o Stefanu Tomasu, kripto preduzetniku koji živi u San Francisku i posjeduje ovaj IronKey iz 2011. pa tako i Uncipheredov tim.

“Oklijevali smo da dođemo do njega sve dok nismo imali potpuni, dokazivi, pouzdani napad”, pojasnio je jedan od hakera za “Wired”.

Stefana su kontaktirali preko zajedničkog saradnika koji je mogao da garantuje za njihove sposobnosti, ali on ih je odbio prije nego su uopšte došli do razgovora o naknadi za njihovu uslugu. Godinu dana ranije već je sklopio “dogovor o upravljanju” s dva druga tima. Kako bi spriječio takmičenje dva tima, svakom je ponudio dio prihoda ako bilo koji od njih može da otključa pogon. I nakon godinu dana njihovih pokušaja, ostavlja im još vremena da rade na problemu prije nego što dovede bilo koga drugog – iako nema nikakve naznake da će izvesti trik dešifriranja koji je “Unciphered” već uspio.

“Uspjeli smo da provalimo IronKey, sada još samo moramo da uvjerimo Stefana. Ispada da je ovo najteži dio”, kaže Nik Fedorof, direktor.

Stefan je poručio da je moguće da će trenutni tim u sve uključiti Unciphered ako smatraju da je to najbolja opcija. On se u to neće miješati.

U prošlim intervjuima, Stefan je rekao da su njegovih 7002 bitcoina ostala od uplate koju je primio za snimanje videa pod naslovom “Šta je Bitkoin?” koji je objavljen na YouTubeu početkom 2011, kada je bitkoin vrijedio manje od dolara. Kasnije te godine, rekao je da je nenamjerno izbrisao dve bezbjednosne kopije novčanika koji je držao hiljade novčića, a zatim je izgubio komad papira s lozinkom za dešifrovanje treće kopije, sačuvane na IronKeyu. Do tada su njegovi izgubljeni bitkoini vrijedjeli blizu 140.000 dolara.

“Proveo sam nedjelju dana pokušavajući to popraviti. Bilo je prilično bolno”, rekao je tada.

U januaru 2021. kad se bitkoin počeo približavati svom vrhuncu, govorio je o teskobi koju mu je tokom godina izazvalo njegovo davno izgubljeno blago.

“Samo bih ležao u krevetu i razmišljao o tome. Onda bih otišao do računara s nekom novom strategijom, i ne bi uspjelo, i opet bih bio očajan”, govorio je.

Otprilike u isto vrijeme, tim kriptografa i hakera s bijelim šeširima osnovao je Unciphered s ciljem otključavanja tačno te vrste ogromnih, zamrznutih sredstava od kojih su mnogi nesrećni vlasnici kriptovaluta poput Stefana odavno odustali. U vrijeme službenog lansiranja, kompanija za praćenje kriptovaluta procijenila je da ukupna suma tih zaboravljenih novčanika vrijedi 140 milijardi dolara. “Unciphered” kaže da je od tada uspješno pomogao klijentima da otvore zaključane novčanike vredne “mnogo miliona” dolara, ali ništa približno veličini Stefanovog skladišta.

Prvi korak u “razbijanju” bilo je utvrditi tačan model IronKeya koji je Stefan koristio, na osnovu godine kada je kupljen i procesa eliminacije. Nabavili su sve više od decenije stare modele koje su mogli pronaći i na kraju završili sa stotinama takvih USB stikova.

Kako bi u potpunosti napravio obrnuti inženjering uređaja,Unciphered je skenirao IronKey pomoću CT skenera, a zatim započeo detaljnu operaciju potrebnu za njegovu dekonstrukciju.

“Osjećaj je bio vrlo sličan lovu na blago. Pratite kartu koja je izbledela i zamrljana kafom, znate da se na kraju duge nalazi lonac sa zlatom, ali nemate pojma gdje je to duga vodi”, rekao je Fedoroff.

Unciphered još uvijek neće da otkrije svoj istraživački proces u potpunosti jer tvrdi da su ranjivosti koje su otkrili još uvijek potencijalno preopasne da bi bile objavljene. Posebno s obzirom na to da su modeli IronKeysa koje je provalila prestari da bi im se ažurirao softver.

“Ako bi ovo nekako procurilo, bilo bi puno većih implikacija po nacionalnu sigurnost od novčanika za kriptovalute”, zaključio je Fedorof.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest