Њемачки парламентарци: Да ли Црна Гора постаје мафијашка држава

ЕУ без реакције на изузетно напету ситуацију у Црној Гори а Њемачка је игнорише. На Балкану се појављује нови извор проблема.

Армин-Паул Хампел, шеф спољнополитичког одбора посланичке групе АфД у њемачком Бундестагу, упозорава:

„Све више и више мафијашких структура окупља се у Црној Гори. Тамошња влада сузбија сву опозицију и све више крши минималне стандарде сваког демократског понашања. Слично Косову, мафијашки систем је државу за плен одабрао. Под вођством предсједника Ђукановића – кога још називају и „кумом Подгорице“ (НЗЗ) – земља је мутирала у Елдорадо нарко картела и прања новца. Досад га је толерисао Запад јер му је противљење Београду и чланство земље у НАТО-у било важније. Њемачки министар спољних послова, који је недавно посјетио Балкан, чини се да не процјењује на одговарајући начин ситуацију у Црној Гори, нити је вољан да интервенише са европским партнерима. “

Али, не само опозициони политичари, и представници цркве су такође фокус црногорске владе. Државни прогон Српске православне цркве се дешава у земљи кандидату за чланство у ЕУ, и то, хапшењем и застрашивањем свештеника и црквених великодостојника. И то у земљи у којој више од 70 одсто људи припада Српској православној цркви.

Валдемар Хердт, члан спољнополитичког Одбора Бундестага и шеф Интерпарламентарне комисије за људска права, коментарише догађаје на следећи начин:

„Политичка агенда владе Црне Горе према Православној цркви је крајње упитна, ако не и дискриминаторна. Усвајањем такозваног закона о религији отвара се ограничавање имовинских права Српске православне цркве. Такве праксе су иначе познате само у комунистичким системима. Лицемјерно понашање Брисела показује да држава кандидат за ЕУ тренутно доноси такав закон у ауторитарном стилу, а да га ЕУ не критикује. Притом се ЕУ представља као велики заговорник људских права.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest