НКТ: На снази привремене мјере у Општини Рожаје

„НАЈМАЊЕ 26 ОД 31 АКТИВНОГ СЛУЧАЈА РЕЗУЛТАТ ИМПОРТАЦИЈЕ ВИРУСА ИЗ СРБИЈЕ“
НКТ донијело привремене мјере за Рожаје: Затвара се гранични прелаз Вуча, обавезне маске и на отвореном…
Они су додали и да је одлучено је да се свим нашим грађанима који су се задесили у некој од држава из којих је уведена могућност уласка у Црну Гору буде уз негативан резултат ПЦР теста буде омогућен прелазак границе и без теста уз обавезну институционалну изолацију до тестирања.

foto: radiorožaje


Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници, којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, одлучило је да уведе више привремених епидемиолошких мјера у Рожајама, гдје се раширио корона вирус импортован из Србије и утврдило да је најмање 26 од 31 случаја активних инфекција корона вирусом директно импортовано из Србије или се раширило преко грађана Црне Горе који су у протеклих десет дана противзаконито боравиле у Србији, саопштено је из Владе Црне Горе.

Сходно томе, донешене су привремене мјере за ту општину,

„Због ширења коронавируса и повећања броја активних случајева инфекције у Рожајама од данас су на снази сљедеће привремене мјере за ту општину:

  1. Затвара се гранични прелаз Вуча – Годово на путном правцу Рожаје (Црна Гора) – Тутин (Србија);
  2. Забрањују се сва јавна окупљања, славља и груписања више од двије особе изузев чланова истог домаћинства. Мјера укључује свадбене свечаности, матурске прославе и др;
  1. Уводи се обавеза ношења заштитних маски и на отвореним јавним површинама (поред мјере обавезног ношења маски у затвореном простору која важи за цијелу Црну Гору);
  2. Вјерски обреди обављају се без присуства грађана и
  3. Сахране се обављају у кругу породице“, каже се у саопштењу.


Како појашњавају, одлучено је да Војска Црне Горе, полиција и надлежне инспекције појачају контролу државне границе а грађанима Рожаја се препоручује да без велике потребе не напуштају територију општине.


„НКТ сматра да су мјере које су донијете данас оптималне за садашњи ниво епидемије и позива грађане Рожаја да поштују све прописане мјере. То је најбољи начин сузбијања даљег ширења коронавируса и заштите живота и здравља грађана и гаранција да неће морати да буду увођење строжије мјере попут затварања територије цијеле општине“, каже се у саопштењу.

Они су додали да је у циљу ефикасног спровођења свих прописаних мјера и надзора рада инспектора на терену одлучено је да директор Управе за инспекцијске послове и члан НКТ Алија Кошута у наредном периоду свој рад организује у Рожајама.

„НКТ је анализирало податке о путевима импортације коронавируса у Црну Гору у протеклих десетак дана након што је вирус био искоријењен. На основу епидемиолошких истраживања утврђено је да је најмање 26 од 31 тренутно активног случаја (84%) импортовано у Црну Гору из Републике Србије након што је више појединаца противзаконито боравило у Србији. Дванаест активних случајева су резултат импортације од стране особа које су у Београду биле на фудбалској утакмици Црвена Звезда – Партизан, док је 14 активних случајева резултат импортације од стране грађана Рожаја који су противзаконито боравили у Тутину. Три случаја се још увијек епидемиолошки истражују, а два су резултат импортације од стране возача у транзиту кроз Црну Гору“, наводи се у саопштењу.

„С обзиром на чињеницу да је неколико особа импортовало вирус из Србије и даље га раширило у Црној Гори одлучено је да Управа полиције и Управа за инспекцијске послове појачају надзор особа којима је прописана мјера самоизолације како би била спријечена могућност даљег ширења вируса“, наводи се у саопштењу.

„НКТ још једном упозорава да се наша земља налази у ситуацији када бије битку за даље очување јавног здравља уз истовремено спровођење мјера чији је циљ оживљавање црногорске економије и очување радних мјеста. Стога свако непоштовање прописаних мјера представља директан атак на националне интересе, и то поготово на виталне националне интересе као што су очување јавног здравља и обнова наше економије“, додаје се у саопштењу.

Они су додали и да је одлучено је да се свим нашим грађанима који су се задесили у некој од држава из којих је уведена могућност уласка у Црну Гору буде уз негативан резултат ПЦР теста буде омогућен прелазак границе и без теста уз обавезну институционалну изолацију до тестирања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest