НКТ: У петак нови критеријуми за отварање граница у складу са туристичким интересом Црне Горе

НКТ: У петак нови критеријуми за отварање граница у складу са туристичким интересом Црне Горе
Из НКТ су истакли да и уз задржавање епидемиолошки стабилне ситуације, паралелно предузимају све мјере неопходне за очување здравља грађана Црне Горе, странаца који живе у нашој земљи и туриста


Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) је на вечерашњој сједници, којом је предсједавао Милутин Симовић, потврдило стратешко опредјељење да одлучно настави да спроводи политику отварања Црне Горе.

Из НКТ су истакли да и уз задржавање епидемиолошки стабилне ситуације, паралелно предузимају све мјере неопходне за очување здравља грађана Црне Горе, странаца који живе у нашој земљи и туриста.

„У складу са потребама наше туристичке привреде и стратешким интересом државе одлучено је да политика отварања Црне Горе буде допуњена новим критеријумима који ће предложити Институт за јавно здравље, а НКТ усвојити најкасније у петак, 19. јуна, како би био омогућен улазак у Црну Гору и страним држављанима који не носе висок епидемиолошки ризик“, наводи се у саопштењу Владе Црне Горе.

НКТ се упознало са радним документом већ формираног Оперативног штаба за праћење епидемиолошке ситуације у туристичкој сезони са циљем потпуне спремности свих државних органа и туристичке привреде за улазак Црне Горе у нову фазу отварања уз истовремено задржавање стабилне епидемиолошке ситуације.

Задаци Оперативног штаба су дефинисање правила, поступака и мониторинг уласка у Црну Гору, спровођење епидемиолошког надзора и поступање са евентуално обољелим гостима укључујући и њихов и безбједан транспорт у матичне државе.

„Штаб, на чијем је челу Сања Меденица, епидемиолог Института за јавно здравље, чине чланови: Весна Мирановић, генерална директорка Министарства здравља, Дамир Давидовић, државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма, Бојана Бошковић, генерална директорка Директората за финансијски систем и унапређење пословног амбијента Министарства финансија; Сања Марковић, секретарка Удружења туризма и угоститељства Привредне коморе; Жељка Радак Кукавичић, директорка Националне туристичке организације; Сеад Чиргић, директор Фонда за здравствено осигурање; Урош Андријашевић, предсједник Савјета Агенције за надзор осигурања и др сци Божидарка Ракочевић, епидемиолог у Институту за јавно здравље“; наводи се у саопштењу Владе Црне Горе.

Они су подсјетили да је НКТ изразило захвалност Словенији на данашњем отварању границе за држављане Црне Горе.

„Овим чином је Словенија – пријатељска и савезничка држава – потврдила да препознаје и признаје успјехе које је Црна Гора остварила у борби против епидемије ЦОВИД 19 – закључено је на сједници уз констатацију да је одлука Словеније резултат и квалитетне професионалне комуникације здравствених власти двију држава“, наводи се у саопштењу.

На сједници су анализирани противзаконити скупови одржани јуче у више црногорских градова.

НКТ је још једном позвало све надлежне органе да без задршке и колебања редовно предузимају мјере из своје надлежности и спроводе закон.

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest