Novac neraspoređen, nabavke spore a onkološki pacijenti na čekanju

Nakon mjesec dana onkološkim pacijentima je ponovo dostupan lijek „fesgo“, koji je u Institut za onkologiju došao prije dva dana, rečeno je Pobjedi iz Montefarma. Ovim lijekom se liječe pacijentkinje oboljele od određenih vrsta kancera.

Prošle sedmice je stigla određena količina ovog medikamenta, ali je on potrošen za dan i po, što znači da je potreban velikom broju pacijentkinja. Nije precizirano da li je ova isporuka dovoljna za sve pacijente kojima taj lijek treba.

Nedostatak ljekova za onkološke pacijente uslovljen je dugim procedurama, problemima sa javnim nabavkama, ali i nedostatkom finansija.

Naglasili su da sredstva iz rebalansa budžeta, usvojenog 28. septembra, još uvijek nijesu na raspolaganju Montefarmu. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Montefarm će taj novac dobiti danas. Tada bi mogli da raspišu tendere.

Direktorica Instituta za onkologiju dr Sanja Lekić pojasnila je da je „fesgo“ zapravo kombinacija dva lijeka u jednom za određeni podtip karcinoma dojke.

“Taj lijek je u prethodnom periodu duže nedostajao. Imali smo skoro mjesec nedostatak ovog lijeka i tada, kada je stigao, za dan i po je potrošen, jer ga je čekalo više od 20 pacijentkinja, a onda su sustigle i one kojima je bilo po redu”, navela je Lekić prije nekoliko dana Televiziji Crne Gore.

Iz Montefarma su Pobjedi juče kazali da su nakon obezbjeđivanja sredstava od rebalansa budžeta pokrenuli postupke javne nabavke, te da treba vremena da se ljekovi nabave.

“Postupci se sprovode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama što zahtijeva određeni vremenski period i očekujemo da će se njihovom realizacijom omogućiti uredno snabdijevanje ljekovima i medicinskim sredstvima do kraja tekuće godine svih JZU i apoteka koje posluju u našem sastavu”, navode iz Montefarma za Pobjedu.

Lekić je ranije za Pobjedu pojasnila da je kontinuitet primjene ljekova za pacijente koji se liječe od tumora važan, a to što im je terapija u prethodnom periodu bila nedostupna više od dvije sedmice, neke od njih moglo je da dovede u opasnost, u smislu da bolest nije držana pod kontrolom.

O tome su sa Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore obavještavali nadležne.

Tada je navela da je liječenje onkoloških pacijenata jasno vremenski definisano, te da se protokoli moraju poštovati.

“Iako terapijski protokoli imaju različite režime primjene kao i dužinu primjene kod određenog pacijenta i neka odlaganja su se mogla tolerisati, posebno kod one grupe pacijenata koji duži vremenski period primaju terapiju, ipak su odlaganja dovela do nemogućnosti da uskladimo planirane periode reevalucije (presjeka onkološkog stanja koji se tiče procjene reakcije na terapiju poslije određenog perioda ciklusa) i adekvatno sagledamo kontinuum liječenja pacijenta “, pojasnila je Lekić.

Problem sa deficitom ljekova, naročito za najteže pacijente, dešavao se i ranije, ali je situacija ove godine alarmantna, jer nikad ovako često i dugo nije falilo ljekova. Problem je što je projekcija za budžet za zdravstvo za ovu godinu bila 380 miliona, bez povećanja plata, a odobreno je 334 miliona. Samim tim, taj budžet nije dovoljan da pokrije sve troškove.

Rebalansom budžeta oko 30 miliona eura je namijenjeno Montefarmu za rješavanje dugova iz prethodnog perioda i za nesmetano funkcionisanje do kraja tekuće godine. Ipak, problemi su evidentni, a najgore prolaze oni kojima su medikamenti neophodni da prežive – onkološki pacijenti.

Krajem septembra u Crnoj Gori je u jednom momentu falilo čak 15 ljekova za te pacijente.

Nije bilo „zoladeksa“ u injekcionom špricu – hormonskog lijeka koji se, između ostalog, koristi i kao alternativa hemioterapiji, kao ni ljekova „pertuzumab“ i „trastuzumab“, koji se daju za usporavanje ćelija raka i uništavaju ih.

Sedmicama je bio deficitaran lijek „taksotera“ ili „docetaksel“, a 140 mg tog lijeka naši građani su plaćali 170 eura u Beogradu. Ipak, nekim pacijentima treba manja doza od 100 mg ili veća od 200 mg.

Pored „zoladeksa“ najčešće fali lijeka „zometa“ koji se daje pacijentima kojima se rak proširio na kosti.

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest