Новац од донација НКТ-а биће потрошен за борбу против короне


Новац од донација Националном координационом тијелу за заразне болести (НКТ) неће бити употријебљен за изградњу Клинике за ментално здравље, већ за борбу против Ковид 19, саопштила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Посланица Демократске партије социјалиста Јованка Лаличић питала је Боровинић Бојовић у парламенту докле се стигло са изградњом клиника за инфективне болести и дерматовенерологију за које је претходна Влада обезбиједила средстава Европске уније, као и Клинике за ментално здравље за које је новац обезбијеђен из донација НКТ-а.

“Рачун НКТ-а није у ингеренцији Министарства здравља али смо упознати да се на њему налази одређени новац који ће, због поштовања намјере особа који су уплаћивале донације, бити употријебљен за борбу против цовид-а 19”, саопштила је Боровинић Бојовић.

Она је казала да је то обавеза према свима који су несебично дали донације на рачун НКТ-а, а које су ових дана предмет неких других органа.

Боровинић Бојовић је указала да је ЕУ опредијелила 8,5 милиона ЕУР за иградњу клиника за инфективен болести и дерматовенерологију у оквиру Клиничког центра Црне Горе, док је Министарство здравља предложило да се изградња Клинике за ментално здравље финансира кроз буџет за капиталане инвестиције за ову годину.

Боровинић Бојовић је указала да је пројекат и досије за изградњу двије клинике, на захтјев Делегације ЕУ, морао бити ревидиран неколико пута.

„У претходним седмицама организовани су интензивни састанци у циљу коначног усклађивана грађевинског рјешења са медицинском техником, па можемо рећи да је започео процес финалне реализације овог веома важног пројекта“, додала је Боровинић Бојовић.

Према њеним ријечима, Министарство здравље је припремило тендерски досије за изградњу и надзор клиника за инфективне болести и дерматовенерологију, који претходно није било завршевен, и достављен је Управи јавних радова на даљу надлежност.

„Тендерски досије је упућен Делегацији ЕУ на одобрење. Када буде прихваћен иде се у распивање тендера, слиједе поступак избора понуђача и изградња објекта. Оба објекта су већ уцртана у урбанистичком плану града, а зграда Клинике за ментално здравље посједује идејни пројекат чиме ће извођење бити значајно убрзано”, истакла је Боровинић Бојовић.

Лаличић је питала да ли ће и када бити изграђена болница за потребе становника Тивта, Котора, Херцег Новог и Будве.

Боровинић Бојовић је казала да су на корак од реализације пројекта мобилне болнице која ће обебиједити услове за адекватну здравствену заштиту у том дијелу приморја, али и за адекватну туристичку сезону која предстоји.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest