NOVI DETALJI O SLUČAJU UBISTVA VANJE: Procurili nevjerovatni propusti makedonske policije

Foto: Jutjub Printskrin/Telma TV
Brutalno  ubistvo tinejdžerke Vanje ne prestaje da okupira makedonsku javnost, a mnogi pokušavaju da rasvjetle brojne nejasnoće vezano za slučaj.

Osumnjičeni za ubistvo je Ljupčo Palevski Palčo, poznat i kao kontroverzni desničarski političar, a u slučaj je umiješan i Vanjin otac Aleksandar. Još trojica su iza rešetaka zbog umješanosti u ubistvo Vanje, ali i frizera, čiji je automobil ukraden i korišćen u otmici devojčice.

Novinar Furkan Saliu na portalu „PortaliX“ objavio je videozapis na kojem se vide ukradena vozila „sitroen“ i beli „reno“ s kojima je oteta 14-godišnja Vanja.

Prema snimku, u sitroenu, koji je bio u vlasništvu 74-godišnjeg frizera Pančea Žeževskog, vide se vozač i suvozač koji nose crne kape, kao i nešto što liči na belu torbu u zadnjem delu automobila.

Na snimku se vidi i dim od požara na mjestu gde je kasnije pronađeno zapaljeno vozilo, ali i zakopano tijelo ubijene djevojčice. Novinar tvrdi da snimak dokazuje da je vozilo zapaljeno već u 9:37. On tvrdi da snimak pokazuje tačno kada je i kako žrtva završila u selu Brazda.

Kako prenosi makedonski Kurir, nestanak vozila u kojem je Vanja oteta i ubijena MUP-u je prijavljen 22. novembra, a automobil je 24. bio u Skoplju. Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare Dragan Kovački, opozicioni saborski zastupnik i član IK VMRO-DPMNE.

– Prema dosad poznatim informacijama, prvoosumnjičeni Palevski počinio je ubistvo nad Žeževskim iz Velesa, uzeo mu vozilo i danima se slobodno šetao, nakon čega je počinio još jedno ubistvo i pobjegao.

On tvrdi da je MUP napravio niz propusta nepravovremenim i nestručnim rasvjetljavanjem slučaja nestanka Pančea Žeževskog iz Velesa.

– MUP od samog početka nije preduzeo konkretne i opsežne operativne mjere: Je li preduzeto sve da se pronađe njegov telefon? Navodno je pronađen tek nakon četiri dana. Je li policija preko mobilnog operatera pokušala doći do liste razgovora koje je osoba vodila proteklih dana?, samo su neka od pitanja koje je postavio Kovački.

Foto: MUP Sjeverne Makedonije

Zatražio je i odgovor na pitanje jesu li na njegovom telefonu pronađeni tragovi osobe koja se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

– Je li istina da je nestanak frizerova vozila prijavljen MUP-u 22. novembra, pet dana pre Vanjinog ubistva, a ministar je tvrdio da se za tim vozilom nije tragalo jer nisu znali da je nestao zajedno s Pančeom. Je li istina da je vozilo kojim je kidnapovana Vanja bilo na ulicama Skoplja u petak, tri dana pre ubojstva? Očigledno je da su napravljeni kardinalni propusti. Da je MUP pravovremeno reagovao, možda bi se monstrumi spriječili da ubiju Vanju – smatra Kovački.

Policija vjeruje da je otmica organizovana kako bi se od Vanjine majke kao otkup izvukla velika svota novca. Prema jednoj verziji, Vanjin deda je bio direktor carine i prilično je imućan čovjek, a prema drugoj, Vanjina majka je nedavno prodala stan i došla do značajnih finansijskih sredstava.

U cijeloj ovoj priči ostaje nejasno zašto se banda koja je Vanju brutalno otela, vezala joj ruke i noge i tako je smjestila u gepek automobila, nije javila Vanjinoj majci i zatražila otkup, već su je vrlo brzo ubili, samo nekoliko sati nakon otmice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest