Ново у Беранама

Пише:Виолета Јашовић

 Општински тим за заштиту и спашавање Општине Беране је у циљу спречавања ширења вируса КОВИД -19 јуче  донио привремене мјере које подразумијевају забрану коришћења паркова и парк шума на подручју Берана.Како је саопштено из Општине Беране ријеч је о излетишту код спомен парка на Јасиковцу, као и четири градска парка (Цветни парк, парк поред Храма, велики парк поред Лима и парк у МЗ Стари град).

“ Мјерама је забрањено коришћење шеталишта у улици Mира и слободе, познатијег као градска обилазница поред Лима. Такође је забрањено и коришћење аеродромске писте у сврху рекреације и спорта, као и саобраћај за моторна возила на овом простору”, саопштили су из Општине.

На петој сједници Општинског тима констатовано да се социјална дистанца у већини случајева не поштује, осим за вријеме трајања забране кретања, онда је из тог разлога донијета наредба да се шеталиште на обилазници и простор беранског аеродрома забране за коришћење до истека Наредби Националног координационог тијела за заразне болесети Владе Црне Горе.

Као још један од разлога  за такву одлуку је и то што ће аеродромски простор у наредном периоду, уколико се укаже потреба, користити специјални авиони приликом гашења пожара у неприступачним дјеловима наше општине до којих не могу доћи возила Службе заштите и спашавања општине Беране.

„Овим мјерама желимо да истакнемо колико је, у овом тренутку, важно да наши грађани остану кућама и на сигурном. Знамо да су ове мјере за све нас оптерећујуће, али молимо грађане да схвате да су ово нужне мјере како би заштитили њихово и здравље најугоженијих грађана наше општине“, истиче се у саопштењу Општинског тима и наводи се да они суграђани који из здравствених разлога морају да пјешаче потребно је да се у том случају обрате надлежном љекару и Управи полиције за потребну сагласност.

Овe мјерe важe од четвртка, 9. априла, од 09.00 сати до престанка Наредбе Владе Црне Горе.

Непоступање по мјерама Наредбе Владе Црне Горе подлијеже кривичној одговорности у складу са члановима 287 и 302 кривичног закона Црне Горе”, наглашавају из Општинског тима .

Из тима још једном апелују на суграђане да се придржавају Наредбе како бисмо евентулну могућност појаве и ширења вируса КОВИД -19 свели на минимум.

„Напомињемо да у Беранама до данас, према званичним информацијама из Института за јавно здравље Црне Горе и беранске Опште болнице, није регистрован ниједан случај коронавируса„, додаје се на крају саопштења.

Берански пензионери ће како је најављено већ овог викенда добити помоћ у виду пакета са основним животним намирницама и средствима за хигијену , као и по џак брашна . Донацију је обезбиједила компанија “Воли”,  на захтјев оба удружења пензионера из Берана.Свих 4 600 беранских пензионера добиће помоћ а Општина Беране ће посредством Волонтерског сервиса и предсједника мјесних заједница, а у сарадњи са Црвеним крстом Црне Горе, помоћи акцију расподјеле пакета за све пензионере са подручја општине како би што лакше помоћ стигла до оних којима је намијењена.

Јуче су у Беранама уклоњена зграда бивше народне технике у улици Светог Саве. Ову акцију спроводила је општинска Агенција за изградњу и развој а ,како наводе из Општине Беране, тиче се уређења овог простора ради привођења намјени, сходно планској документацији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest