ODBIJEN SULUD PRIJEDLOG ZELENSKOG: Od UN-a tražio da se Rusiji oduzme pravao veta

Foto; Jutjub Printscreen
Njemačka ne podržava inicijativu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da Rusiji bude oduzeto pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, izjavila je njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok.

– Ne, mi to ne podržavamo. Više puta sam o tome govorila svojim ukrajinskim partnerima za vrijeme pregovora. Ovo je važno za diskusiju u Njemačkoj: ne podržavamo sve što Ukrajina predlaže našoj vladi – navela je Berbokova za televiziju ARD.

Prema njenim riječima, neophodno je štititi Povelju UN i razmišljati o načinima da se Organizacija UN modernizuje.

Ranije je Zelenski tokom obraćanja u Savjetu bezbjednosti UN izjavio da je organizacija u „ćorsokaku“ i da je to navodno povezano sa pravom veta Rusije, prenose Novosti pisanje Srne.

On je predložio da se reformiše mehanizam za korišćenje veta, istakavši da bi Generalna skupština UN trebala da ima pravo da poništi veto sa dvije trećine glasova, prenio je „Sputnjik“.

Nakon toga, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da bi Generalna skupština UN trebala da razmotri razloge zbog kojih nisu sprovedene ranije usvojene rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, umjesto da pod pritiskom zapadnih zemalja razmatra slučajeve korišćenja veta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest