ОДЛУКОМ ВЛАДЕ 5. ЈАНУАРА РАЗРИЈЕШЕНИ ДИРЕКТОРИ ДИРЕКТОРАТА И СЕКРЕТАР У МИНИСТАРСТВУ КУЛТУРЕВлада је на сједници 5. јануара разријешила све директоре директората у Министарству културе. Како сазнаје Побједа, разријешени су директорка за културно-умјетничко стваралаштво Драгица Милић, директорка за културну баштину Добрила Влаховић и директор за пројекте од капиталног значаја за културу и промоцију и развој креативних индустрија Александар Павићевић.

Како је за Побједу казао Павићевић, са одлуком о разрјешењу упознао се прошлог понеђељка. Са њим, али ни са осталим директорима, као и са секретаром Министарства културе Игором Вучинићем који је такође разријешен, нико није званично разговарао.

“Ми смо ишли уредно на посао и обављали професионално своје функције. Чак и ја као неко ко је имао могућност боловања у условима тешког здравственог стања изазваног „ковидом-19“ нијесам то искористио као легитимну могућност већ одговорно обављао своје обавезе. Неко је позвао нашег активног секретара прекјуче током дана да му каже да смо званично разријешени и то прије десетак дана и питали га да ли је вољан да дође и узме рјешења која су била код њих у Министарству. Обавио је консултације са нама и усагласили смо се да је важно да та документа имамо код нас и уз наше сагласности преузео рјешења о престанку мандата са потписом преузимања на прекјучерашњи дан”, казао је Павићевић.

Павићевић тврди да ништа није урађено у складу са прописима.

“Влада овог пута није урадила ништа у складу са законом, нијесу нас чак ни обавијестили, него су 5. јануара на сједници Владе донесена рјешења о престанку мандата. Та сједница није ни одржана, већ је обављена телефонским путем што наравно закон и омогућава, али ми се чини да су се ти позиви обављали који дан касније а заводили да су обављани 5. јануара”, навео је Павићевић.

Он је оцијенио да овај процес није у складу са прописима, јер, како је казао, требало је прво обавити разговор са свима њима, уз већ готову систематизацију и тек након тога да се уђе у процедуре разрјешења.

“Дио нас је већ имао и спремне оставке и свакако намјеру да иступи из оваквог система. Али, ово је само сада подстрек за мене и ово је доказ да Влада ради противно закону. Ово је огромни реваншизам на ђелу и ово није Влада свих грађана наше државе – ово је Влада застиђа и правног насиља”, рекао је Павићевић.

Како је додао, овим ће се даље бавити адвокати, а вјерује да ће друге гране власти донијети одлуке у складу са законом. Он је такође истакао да је пређашње Министарство културе од спајања са осталим министарствима блокирано.

У Министарству, како је казао Павићевић, неће наставити даље да ради.

“Нећу наставити да радим у таквом амбијенту, а и да сам имао намјеру, сматрам да ова Влада није добронамјерна. Остварићу права која ме сљедују законом, односно 12 зарада, а осталим ће се бавити судство”, рекао је Павићевић.

Милић је такође потврдила за Побједу да поводом разрјешења са њом није разговарао нико из ресорног министарства.

“Нико са нама није разговарао о разрјешењу, нијесмо ни знали да је то у процедури. Било је свега и свачега, али овако нешто у својој пракси заиста нијесам срела”, рекла је Милић.

Она је подсјетила да је на функцију изабрана путем јавног конкурса.

“У одлуци Владе пише да се разрјешавамо због укидања органа. Ми нијесмо изабрани тако што нас је Влада поставила без конкурса, већ смо прошли институт јавног конкурса који је трајао 21 дан, на који је могао да се јави ко год сматра да испуњава услове”, казала је Милић.

Добрила Влаховић није жељела да за Побједу коментарише одлуку о разрјешењу.

Подсјетимо, послије спајања четири министарства у једно – Министарство просвјете, науке, културе и спорта, доскорашње Министарство културе добило је статус ресора, на чијем је челу требало да буде редитељ и професор ФДУ са Цетиња Никола Вукчевић. Он је у децембру са Министарством, као кандидат за ту позицију, потписао експертски уговор, у ишчекивању договореног именовања, који је раскинуо почетком ове године.

Више извора Побједе потврдило је да је у сусрет именовању било потребно измијенити Закон о раду, који у овом тренутку професорима Универзитета не омогућава мировање академског статуса на позицији државног секретара. То је, по свему судећи, могуће тек на прољеће, па је Вукчевић процијенио да ресор културе на тај начин не може да функционише и колегама најавио да неће више бити дио те приче, осим ако га званично именују.

Сво троје директора директората именовала је претходна Влада, на приједлог тадашњег министра Александра Богдановића, након јавног конкурса. Рјешење о именовању Павићевића објављено је на сједници Владе 13. августа, а за Милић и Влаховић 22. октобра 2020. године.

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић званично се први пут срела са Драгицом Милић, Добрилом Влаховић и Игором Вучинићем 9. децембра прошле године, када су, како је саопштено на Фејсбук налогу Министарства, разговарали о „досадашњим резултатима и наредним корацима“.

Извор: Побједа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *