OGLASIO SE SAVEZ SRBA IZ CG Predlažu konkretne korake oko kojih se moraju ponovo udružiti narod i crkva

Foto: Jutjub printskrin/ СРБИН.инфо

„Savez Srba iz Crne Gore sa sjedištem u Beogradu, koji predstavlja mišljenje blizu 250 000 Srba koji su rođeni u Crnoj Gori, a žive u Srbiji, kojima je Crna Gora oduzela sva građanska prava, samim tim ih se i odrekla, gnuša se glasanja predstavnika crnogorske Vlade o ulasku takozvane države „Kosovo“ u Savjet Evrope“, kazali su između ostalog iz ovog saveza u svom saopštenju.

Ovim činom su kako kažu zvanični predstavnici Vlade Dritana Abazovića pokazali svoju dvoličnost kada su u pitanju odnosi sa Srbijom.

„Njihove predizborne priče i obećanja o dobrim odnosima sa Srbijom i onih drugih, da je Srbija njima „više od ekonomskih odnosa“ padaju u vodu i kose se sa činjeničnim radnjama istih. Njihove sladunjave floskule o dobrosusjedskim odnosima sa Srbijom, samo je predizborno skupljanje glasova lakovjernih Srba, kao i hapšenje gradonačelnika Budve gospodina Mila Božovića, čime žele da spuste DF ispod 15%, čime bi našli lako opravdanje da ih izbace iz naredne vlade kao „nepodobne“ Srbe.

Slavopojke Abazovića oko potpisivanja Temeljnog ugovora su neosnovane, jer taj ugovor jeste važan pravni akt, koji bi trebalo da potpiše svaki dobronamjeran funkcioner koji je nadležan za to. Ali ne, to je ostavljeno upravo Dritanu Abazoviću da potpiše, zarad dobijanja političkih poena, zarad umirivanja srpskog korpusa, zarad umirivanja SPC, koju je trebalo skloniti iz opravdanih razloga, da ne bi kao najautoritativnija institucija, ponovo pokretala litije i s pravom podsjećala Srbe da su postali građani drugog reda, jer su Srbi ostali bez svoga ćiriličnog pisma i Srpskog jezika, bez svojih pisaca i pjesnika, čime je započeta brutalna asimilacija srpskog naroda u Crnoj Gori.

Oko ovih identitetskih pitanja se moraju ponovo udružiti narod i crkva.

Jer je crkva ta koja sa narodom štiti identitet svojih vjernika. Ako ne vratimo ćirilično pismo i Srpski jezik u obrazovni sistem u Crnoj Gori, zalud će biti i Zakon o vjeroispovijesti i Temeljni ugovor, jer ćemo za 15-20 godina nestati kao narod.

Ako neko i pretekne, potomci mu neće vjerovati da su Srbi ikad postojali u Crnoj Gori.

Jer naša djeca se u obdaništima i školama uče na drugim osnovama, bez svoga pisma i svoga jezika, što ne može nadoknaditi roditeljsko vaspitanje. Oni kad prođu školski obrazovni sistem koji je trenutno na snazi, prestaju biti Srbi i ako su tako rođeni. Razlog za ovaj vapaj je opravdan, jer su jezik i pismo temelj identiteta jednog naroda.

Bojim se, ako Srbi ne budu homogenizovani u odbrani sopstvenog identiteta, kroz dokazane i provjerene predstavnike u srpskim političkim subjektima, već sledeći izborni ciklus će biti kasno za popravku.“

U ime SSCG
Željko Čurović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest