Огласио се Стејт департмент поводом оптужнице против Тачија

Зграда Стејт департментa

Портпарол Стејт департмента је изјавио да САД сматрају да је подношење предлога оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија и још девет особа, које је објавила канцеларија независног Специјализованог тужилаштва, корак напред ка правди и процесу помирења на Западном Балкану.

САД су позвале Специјализована већа Косова и независну канцеларију Специјалног тужилаштва да се придржавају свог мандата, док случај напредује кроз правосудни систем и оцениле да је иза ове објаве процес који траје 20 година.

„Овај корак је неопходан да би се унапредила владавина права и добила правда за жртве на Косову, а земља се одмакла од овог страшног периода и придружила евро-атлантској заједници“, закључује се у саопштењу.

Специјализовано тужилаштво у Хагу поднело је Специјализованим већима Косова на испитивање оптужницу у десет тачака против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других лица, која се „терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење“.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Извор: Спутњик

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest