Општина Тиват: ХГИ да плати дуг и напусти просторије или ће бити исељена

Хрватска грађанска иницијатива има рок до половине наредног мјесеца да Општини Тиват исплати око 65.000 еура колико јој дугује за закупнину општинског пословног простора и диобровољно га напусти, или ће та политичка партија бити принудно исељена из просторија у Улици Луке Томановића у центру Тивта које већ десетак година користи као страначко сједиште.

То је потврдио предсједник Општине Жељко Коменовић (НП), наглашавајући да он са те функције има превасходну обавезу да заштити имовину и имовинске интересе локалне управе и да активности које је локална власт коалиције грађанских листи НП-БФ-ГБ у Тивту предузела да наплати позамашна дуговања ХГИ-ја, немају никакву политичку позадину.

Овдје је ријеч, чисто и прецизно, само о имовинским правима и обавезама које Општина Тиват намјерава да ријеши, без икакве политизације, а ти који их полититизују, јасно нам је зашто то раде. Иде се до тога да се у јавност пласирају приче о наводној угрожености нечијих људских, националних и мањинских права, да ја наводно, чувам своју политичку фотељу а да је ХГИ тобоже, трн у оку тиватске власти и да зато хоћемо да их избацимо. Ништа од тога није тачно, јер смо ми као локална власт до сада у више састанака које смо имали са хрватским амбасадором у Црној Гори, особљем конзулата РХ у Котору, представницима Сабора Републике Хрватске пријатељски и отворено причали о свему томе и другим притањима од значаја за припаднике хрватске мањине у Тивту. ХГИ који се политичлки у Тивту опет приклонио својим старим љубавима из ДПС-а, сада манипулише покушавајући да наше редовне активности на заштити имовинских и финансијских интереса града, представи као наводни наш атак на Хрвате. То је потпуна бесмислица и манипулација”, казао је Комненовић.

Он је навео да ће Општина одлучно и до краја спровести акцију наплате потраживања од ХГИ-ја и да ће та странка средином јануара када јој истиче рок на жалбу на већ јој уручено ријешење да напусти оптинске просторије Улици Луке Томановича, из њих бити добровољно или принудно исељена.

”О поступању са имовином Општине Тиват и заштити финансијских и других интереса Општине неће одлучивати ни Република Хрватска, ни држава Црна Гора иако они можда мисле да то могу урадити. Варају се јер о томе одлучује локална управа Тивта и Скупштина Општине која располаже имовином града. Дакле, нека ХГИ дође на сједницу СО, па да расправимо о чему се ради. То је једини начин да се ово ријеши,јер ни ја као градоначелник не могу њима да нешто што припада граду дам својим потписом, већ о томе мора да одлучи СО”, казао је Комненовић а преносе Вијести

Сходно својој законској обавези да обезбједи просторије за рад свих локалних парламентарних странака, Општина је ХГИ-ју понудила да та странка из великих просторија површине педесетак квадрата у Улици Луке Томановића, пређе у адекватне и сразмјерно мање просторије у старој згради Општине у истој тој улици. ХГИ у СО Тиват има два одборника, али су из странке на чијем је челу Адријан Вуксановић до сада одбијали да напусте велике просторије које Општина може комерцијално да искористи, те да пређу у мању канцеларију у старој згради локалне администрације Тивта, а у којој је иначе, смјештена и већина других тиватских парламентарних партија.

”Стојимо на становишту да Опшини не дугујемо ниједан еуро, нити смо по било којем правном основу обвезни да тај замишљени дуг вратим”, поручили су из ХГИ, тврдећи да Општина у случају просторија које они користе “погрешно тумачи правне прописе” и наглашавају да “ХГИ поменуте просторије користи на основу правоснажног Уговора о закупу, који је закључен на неодређено вријеме”.

Комненовић међутим, тврди другачије, напомињући да је Општина Тиват први уговор о закупу спорних просторија са ХГИ-јом закључила 10. априла 2006. и да је цијена закупа више пута у међувремену мијењана од почетне у износу од 320 еура мјесечно.

”Током 2014. и касније ХГИ се Општиуни обраћала са захтјевом за рјешавање статуса пословног простора који користи, чак је тражено да се коришћење прошири за још једну просторију. Вођени су преговори да тадашња Управа за имовину Црне Горе преузме плаћање закупнине према Општини, па је био сачињен и нацрт тројног уговора, али он никада није био потоисан. Ја сам два пута тим поводом лично ишао у Управу за имовину и тражио да се макар нешто од дуговања према Општини плати, али се плаћање није могло извршити јер не постоји ниједан потписани папир или уговор који би Управи то омогућио да уради”, казао је Комненовић, прецизирајући да је дуг ХГИ према Општини на име закупнине, до краја 2017. до када је постојала уговорна основа за коришћење тих просторија, по аналитичким картицама локалног Секретаријата за финансије, достигао износ од 42.493 еура.

Будући да је странка и након тога остала у општинским просторијама, дуг је наставио да расте и тренутно износи око 65.000 еура.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest