ORBANOVA STRANKA POSTAVILA OGROMNE BILBORDE ŠIROM MAĐARSKE: „Ne plešimo kako oni sviraju!“ Na njima su Fon der Lajen i Sorošev sin (FOTO)

Foto: Jutjub printskrin/RTRS vijesti

Mađarska vladajuća stranka Fides postavila je ogromne bilborde kojima kritikuju Ursulu fon der Lajen, predsjednicu Evropske komisije.

Indeks navodi da je ovo prvi put da je stranka na čijem je čelu mađarski premijer Viktor Orban učinila Fon der Lajen ličnom metom u kampanji sličnoj onoj koju je Fides vodio protiv njenog prethodnika Žan-Kloda Junkera, a koja je razbjesnjela Brisel.

Navodi se da su tokom protekle noći postavljeni plakati kampanje za izbore za Evropski parlament u junu naredne godine.

Foto: Tik Tok/printskrin

Na bilbordima su prikazani Fon der Lajen i Aleks Soroš, sinom liberalnog milijardera i investitora mađarskog porijekla Džordža Soroša, višegodišnje mete neprijateljstva Orbanove stranke Fides.

– Ne plešimo kako oni sviraju – piše na bilbordu.

Indeks navodi da je Soroš je Jevrej i neki kritičari centralnu ulogu koju mu se pridaje u propagandi Fidesa smatraju dokazom antisemitizma te stranke, što Orbanova stranka snažno negira.

Slični ogromni bilbordi, koji prikazuju Junkera uz starijeg Soroša izazvali su prekor iz Brisela 2019.

Fides ih je uklonio pošto je najjača poslanička grupa desnog centra Evropskog parlamenta (EPP) zaprijetila izbacivanjem mađarske stranke.

Fides je napustio EPP dvije godine kasnije.

Orban, čija vlada pokušava da deblokira milijarde evra iz fondova EU koje je Brisel suspendovao zbog politike koju Fides provodi, rekao je u subotu da Mađarska „mora da kaže ‘ne’ sadašnjem evropskom modelu izgrađenom u Briselu“.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest