Отровна комета која је била свједок изградње египатских пирамида враћа се у сунчев систем

Млечни пут изнад Опсерваторије Паранал у пустињи Атакама

Љубитељима астрономије ће ускоро бити приређен велики спектакл, јер древна комета која није виђена близу Земље хиљадама година ускоро свраћа у наш део галактичког свемира. Очекује се да ће крајем априла комета постати блистава попут звезда Великог медведа и тако видљива голим оком.

Сомбреро

© ФОТО : NASA/STSCI/AURA

Како је објаснила Људмила Кошман, астроном у Московском планетаријуму, комета Ц/2019И4 „Атлас“, чије језгро садржи отровно хемијско једињење звано цијаноген, последњи пут је посетила наш Сунчев систем током 4. миленијума пре нове ере, „када су се у Египту градиле велике пирамиде“. 

„То ће можда бити најсјајнија појава на нашем небу у последњих седам година“, рекла је она. „Због соларног ветра, комета почиње да развија два репа – један гасовит, а други сачињен од прашине – који јој дају посебно спектакуларан изглед“.  

Према Кошмановој, комета ће 27. маја проћи Земљу на удаљености од око 117 милиона километара, а 31. маја приближиће се Сунцу на удаљености од око 38 милиона километара, што је мање од растојања између Сунца и Меркура – планете најближе срцу нашег Сунчевог система. 

Кошманова је навела да је зеленкаста нијанса комете производ цијаногена који се налази у њеном језгру и она постаје флуоресцентна када је погођена УВ зрачењем, а да ће до краја априла комета постати светла као звезде сазвежђа Велики медвед, тако да ће бити видљива голим оком
 

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest