Oтворена Авенија сфинги у Египту

У Египту је обновљен величанствени свети пут – авенија сфинги, који повезује два древна египатска храма – комплекс Карнак и Луксор, чиме је поново оживљена историја стара, како се процењује, 3.400 година.

Фото: Wikimedia commons

Авенијом дугом 2,7 километара и 76 метара широком, продефиловале су фараонске кочије и више од 400 извођача обучених у фараонске костиме, а у тој церемонији у Луксору учествовао је и сам председник Абдел Фатах ал Сиси.

Власти Египта, како преносе светски медији, најављивале су да ће обнова Авеније сфинги вратити пуно достојанство и славу Луксору – поносу целе земље.

Пут Бога или Свети пут, како су га називали, окружен је са више од хиљаду сфинги које су миленијумима биле затрпане песком, еродиране или уништене, али су коначно угледале светлост дана, након неколико покушаја рестаурације од 1949. године, када је откривен.

Последња реконструкција почела је 2017. године, а према наводима археолога и научника, најстарији споменик који је откривен дуж тог пута могао би да датира из времена Тутанкамона.

Неки сматрају да пут потиче још из времена краљице Хатшепсут, прве жене фараона, која је умрла у јануару 1458. године пре Христа.

Међу важним открићима археолога на том путу је и уклесани украс краљице Клеопатре, који сугерише да је, пловећи Нилом са својим римским савезником Марком Антонијем, прошетала Авенијом.

Туризам је кључни извор послова и прихода за Египат, који је уложио напор да поново привуче путнике које је пандемија коронавируса спречила да долазе у ту афричку земљу.

Приходи од туризма у Египту пали су 2020. у односу на 2019. са 13 милијарди долара на око четири милијарде.

Извор: Ртв

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest