OVO JOŠ NISTE VIDJELI! Čvarke prodaju na komad! Nekad sirotinjska hrana, a sada deluks proizvod (FOTO)

Foto: Jutjub printskrin/Marka Žvaka

U jednom marketu u Srbiji osvanula je nesvakidašnja ponuda.

Naime, čvarci u Srbiji su do te mjere poskupjeli da ih prodavci sada nude na komad, a kao što se da vidjeti na slici, jedna „bombona od svinje“ ove zime koštaće vas 7,4 dinara.

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice u istoj radnji košta čak 2.874 dinara, što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na primjer za oko 200 dinara više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl.

Inače, mnogi u ovu ponudu „čvarci na komad“ ne vjeruju, te na društvenim mrežama komentarišu da je ovo samo „fotomontaža“ i „dobar fotošop“.

Kako je čvarak postao deluks proizvod?

Jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se nestašice svinja.

– Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023. do jula smo uvzeli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svjetskog rata, i ova poslednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja – rekao je analitičar Branislav Gulan, prenosi „Kurir“.

Radosav Ančić iz Mačkata uzgaja svinje i pravi domaće proizvode među kojima su pršuta, slanina, čvarci. On ipak smatra da cijena nije visoka jer je sve drugo poskupjelo pa se to samo odražava na krajnji proizvod.

– Pa najobičnija salama je skupa, a čvarci su ipak nešto što je specijalitet Srbije. Sigurno su zdraviji od drugih industrijskih prerađevina od mesa. A treba posla oko svega i kako da vam kažem, morate da budete majstor da biste napravili dobre čvarke. Svaka umjetnost ima svoju cijenu – kaže Radosav.

Svinjokolj isplativiji od marketa

Više od 100 evra pripremite ako ovih dana želite da se snabdijete sa samo po jednim kilogramom svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda, jer će vas toliko koštati kupovina buta i karea bez kostiju, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti. Zbog toga, matematika pokazuje da je i ove godine, uoči sezone svinjokolja u Srbiji, pečenje daleko isplativije za kućni budžet.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest