OVU STVAR VJERNICI SJUTRA NIKAKO NE SMIJU DA RADE: Slavimo veliki hrišćanski praznik

JutjubPrintscreen/KTV TV

Pravoslavna crkva 11. septembra praznuje Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, jedan od najvećih pravoslavnih praznika na koji se obavezno posti.

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vrijeme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vrijeme propovijedi Jovana Krstitelja. Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je otjerao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za naložnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan Krstitelj se ubrzo našao u tamnici. Za vrijeme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod tako i naredi, te Jovana posjekoše u tamnici i doniješe glavu njegovu na tanjiru. Učenici Jovanovi noću uzeše tijelo svog učitelja i sahraniše gA, a Irodijada izbode iglom jezik Jovanov, pa glavu zakopa na neko nečisto mJesto.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

Na praznik Usekovanja treba da se posti, i nikako da se jede ili pije nešto crveno, jer podsjeća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Budući da je praznik ove godine u nedjelju, valjalo bi da poranite i odete na liturgiju, a ostatak dana u prirodi potražite ljekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest