Патријарх Порфирије: Сва је Бока лијепа, али је једно најсветије – манастир Савина

Патријарх српски Порфирије обратио се данас вјерном народу и свештенству у манастиру Савина, у Херцег Новом, истичући да је ово веома радостан дан јер су сабрани у јединственој светињи, која се налази на најљепшем мјесту од свих наших светиња.

Он је истакао да су се окупили у предивном граду, на предивној јадранској обали, у предивном светлом часу.

“Ево нас у овој светој обитељи уочи празника Успења Пресвете Богородице, која је покров и заштита цијелог људског рода. Оне која својим примјером показује какав треба да буде наш однос према Богу и људима. Нема ништа без промисли Божије међу нама, успони и падови, радости и туге, искушења и много тога је скривено од људи и све то јесте по промисли Божијој. Божији закон јесте љубав и Пресвета Богородица је мост који нас спаја и премошћује са земље на небо”, рекао је, између осталог поглавар СПЦ.

Данас је, додао је, све величанствено.

“Много је величанствених разлога који су нас окупили. Данас је велика радост јер сте сви овде сабрани у јединственој светињи која се налази на најљепшем мјесту од свих наших светиња. Не постоје границе ни у времену, ни у простору, ни у вјечности. Сви смо вечерас једно тијело богочовејчанско, једним духом живимо, дишемо и мислимо. У нашој цркви је познато да је поштовање и прослављење Светог Саве више него у свим крајевима изражено овде у Боки Которској. Овдје је највећи број манастира посвећен њему”, додао је патријарх Порфирије.

Он се осврнуо на допринос блаженопочившег Митрополита Амфилохија:

“Амфилохије је од пустоши направио семе које је дало богате плодове. То нису само архијереји и монаси, то сте ви браћо и сестре који носите знак Христа, знак љубави и чините све да у складу са оним семеном примите свакога у своје срце и душу своју, без обзира на то ко како себе називао. Да имамо његове молитве, а и ми да се молимо једни за друге молећи се и за њега”, поручио је патријарх.

Adria.tv

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest