Петковић: Великоалбански пројекат је Куртијев политички циљ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић оценио је данас да је Аљбин Курти још једном потврдио да је великоалбански пројекат његов врховни политички циљ.

Фото: kim.gov.rs

„Отуда долази и Куртијева незаинтересованост за дијалог са Београдом, која представља његово чисто понижавање Брисела када иронично говори да би могао да чини уступак и са седмог места стави дијалог на четврто место по приоритету“, навео је Петковић у саопштењу. Истиче да је Курти својим најновијим позивом на стварање такозване „Велике Албаније“ потврдио и да албански национални покрет на Косову и Метохији никада није имао везе са људским правима и положајем албанске мањине унутар Србије, већ да је његова суштина огољени сепаратизам.„Бесмислено је и Куртијево позивање на потребу снажније повезаности са Албанијом, јер, да он то заиста жели, подржао би, а не одбацивао, иницијативу ‘Отворени Балкан‘, која за циљ има повезивање држава и народа у региону, али снажењем поверења, легалним и мирољубивим средствима“, казао је директор Канцеларије за КиМ.

Фото: Printscreen

Иза Куртијевих сањарења о једној и јединственој албанској држави на Балкану, навео је Петковић, не крије се ништа друго до фашистичка идеја такозване Велике Албаније, која у самој својој сржи садржи концепт националне супремације Албанаца и конфронтације са свим суседним народима.

„Куртијева инфантилна потреба за прекрајањем граница на Балкану била би смешна да није праћена и његовом опасном патолошком потребом да прети насиљем и да се игра војсковође“, оценио је Петковић.

„Још једном упозоравамо међународну заједницу да, док још није касно, стане на пут екстремизму Аљбина Куртија и за почетак изврши најодлучнији притисак да се његове фаланге повуку са севера Косова и Метохије“, рекао је Петковић, преноси Танјуг.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest