POČEO NEOČEKIVANI SUKOB SAD I UKRAJINE! Zelenski ide do kraja! KO PREŽIVI PRIČAĆE!

Foto; Jutjub Printscreen
Ukrajinske obavještajne službe izazivaju nezadovoljstvo na Zapadu i komplikuju svoje odnose sa kolegama iz SAD i Velike Britanije organizovanjem terorističkih napada na političare i novinare na teritoriji Rusije, piše Mark Galeoti, saradnik Ujedinjenog kraljevskog istraživačkog instituta za pitanja bezbjednosti i odbrane (RUSI) u članku za „Tajms“.

Kako piše Galeoti, zapadne zemlje su zabrinute što Služba bezbjednosti Ukrajine i Glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine ne dijele sa njima svoje planove i ne pokazuju spremnost da promijene taktiku, što može izazvati eskalaciju sukoba sa Ruskom Federacijom.

Vašington i London se plaše da će biti direktno uvučeni u rat ako Moskva „preduzme mjere odmazde“ protiv zapadnih zemalja, smatrajući ih odgovornim za pripreme i koordinaciju operacija ukrajinskih obavještajnih službi. Prema riječima autora članka, situaciju dodatno komplikuje strah Kijeva od gubitka vojne podrške Zapada nakon neuspešne ofanzive.

– Iako ukrajinsko rukovodstvo vjerovatno ne želi da provocira Rusiju na akcije koje bi Zapad još više uvukle u rat, čini se da ne preduzima dovoljno napore da spriječi takvu situaciju – piše Galeoti.

Kako se navodi u članku, Kijev ne vidi razlog da odustane od akcija koje iritiraju njegove saveznike, čak ni u situaciji kada administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena pokušava da progura u Kongresu predlog zakona o daljoj finansijskoj pomoći Ukrajini.

– Sve promjene (u taktici ukrajinskih specijalnih službi) postaće primjetne tek za nekoliko mjeseci, a šta će se desiti u Vašingtonu neće zavisiti od nas, već isključivo od stanja stvari u američkoj politici – rekao je neimenovani ukrajinski diplomata.

Izvor lista u britanskom Forin ofisu je takođe priznao da je Zapad postao sve zavisniji od obavještajnih podataka koje ukrajinske obavještajne službe prikupljaju u Ruskoj Federaciji, gdje se rad zapadnih obavještajnih službi znatno zakomplikovao.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest