Полицијска академија прелази у надлежност МУП-а

Нацртом Закона о унутрашњим пословима, који је објављен на сајту МУП-а посљедњег дана прошле године, предвиђено је да Полицијска академија пређе у надлежност тог министарства које ће одређивати колико ће бити годишње полазника академије, који ће се након школовања директно запошљавати и то без јавног оглашавања

Нацртом Закона о унутрашњим пословима, који је објављен на сајту МУП-а посљедњег дана прошле године, предвиђено је да Полицијска академија пређе у надлежност тог министарства које ће одређивати колико ће бити годишње полазника академије, који ће се након школовања директно запошљавати и то без јавног оглашавања, пишу Дневне новине.

Наиме, како се наводи у Нацрту овог закона, имајући у виду препоруке Европске комисије приказане кроз Извјештај о напретку Црне Горе за 2016. годину у дијелу који се односи на правни оквир, а које се односе на разматрање улоге и положаја Полицијске академије у Даниловграду, одлучено је да оно не буде више под надлеженошћу Министарства просвјете, као што је то тренутно случај.

“Новина овог закона јесте и регулисање образовања полицијских службеника на начин што је предлог МУП-а да се упоредо са Предлогом закона о унутрашњим пословима на сједници Владе усвоји нова одлука којом би се образовао Центар за обуку и образовање безбједносних служби или извршила измјена постојеће одлуке о оснивању ЈУВСШ Полицијска академија, гдје би се ван снаге ставила важећа одлука о ЈУВСШ Полицијска академија и гдје би се надлежности за избор директора и помоћника директора пренијеле на министра унутрашњих послова (до сада је то била надлежност Министарства просвјете), док би чланове Управног одбора претежно чинили службеници МУП-а и полиције и на све битне одлуке о образовању и раду установе Министарство унутрашњих послова би имало утицај, чиме би се испуниле и препоруке Европске комисије.

Након усвајања нове одлуке донио би се Статут о раду установе и формирао нови Управни одбор. Такође, овакав концепт образовања би оставио могућност да се у будућности организује и високо школско образовање на овој установи. Основ за овакав концепт је садржан у члану 44 Општег закона о васпитању и образовању и члану 27 Закона о образовању одраслих”, наводи се у Нацрту.

Како се истиче, недостатак у постојећем пријему службеника је чињеница да студенти који заврше Полицијску академију морају се поново јављати на јавни оглас приликом заснивања радног односа у Министарству унутрашњих послова.

“У циљу рјешавања овог питања, Нацртом закона кроз горе поменути члан предвиђено је и да Министарство унутрашњих послова предлаже Полицијској академији за сваку школску годину број полазника који треба да похађају основно полицијско образовање. Имајући у виду природни одлив кадра, наведено је потребно из разлога што главни и једини послодавац за полазнике поменуте академије јесте Министарство, па је сходно томе неопходно уредити политику запошљавања у складу са реалним потребама полиције, па ће полазници који заврше Полицијску академију заснивати по аутоматизму радни однос у полицији, без јавног огласа”, истиче се у Нацрту.

(Дневне новине)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *