Помодарство говора данашњице

Вријеме читања 2 минута

-РЕЧИ КОЈЕ КОРИСТИМО У ПОГРЕШНОМ ЗНАЧЕЊУ-

Језик и начин изражавања се свакодневно проширује под утицајем животног искуства. Лексика односно, речник који користимо у свакодневном изражавању проширујемо сваког дана. Те нове речи можемо употребљавати свесно, али и несвесно (просто смо у таквом окружењу да одређене речи чујемо често и оне „улазе“ у наш речник без наше контроле). Код оних речи које свесно присвајамо, што од других што читањем морамо бити изузетно опрезни. Пре него што било коју нову реч уврстимо у наше свакодневно изражавање морамо проверити значење те речи.

Данас је постало „паметно“ ако користимо што више речи које мало ко разуме, да ли смо заиста паметнији ако их и ми сами не разумемо? Наш успех или таленат нема никакве везе и није оправдање уколико употребимо неку реч у погрешном значењу, али свакако погрешна употреба речи може да промени начин на који вас људи виде и направи велику штету.  Највише говоре о нама речи које употребљавамо на погрешан начин, јер нисмо свесни како у том тренутку лоше изгледамо. Најгоре од свега је што смо ми сами временом себи дали неко значење те речи које је често погрешно у односу на право значење. Вероватно сада мислите: „ Ма нее, ја то не радим“!

Да ли сте сигурни да, на пример реч „алтернатива“ никада нисте употребили у погрешном занчењу?  Алтернатива је један од два могућа избора, тако да је неправилна употреба у изаразу који се често чује „имамо више алтернатива“.

Колико пута сте употребили реч „ултимативан“ као нешто што се мора догодити, или чак у изразу да је нешто „ ултимативно добро“ у смислу да не може бити боље? А заправо реч ултимативан  значи задњи, последњи.

Да ли сте за некога рекли да је сујетан зато што се лако вређа? Значење речи сујета је празнина, тако да када кажемо „сујетна особа“ онда је та особа  која је празна (испразна), али се кити туђим перијем и нечим што заправо не поседује. Синоним за испразност је таштина.

Највећи проблем представљају речи које користимо из пуког помодарства и ту је примера заиста много, али оне најчешће су сигурно: плагијаризам и еуфоричност. Иако већ дугу у речнику нашег језика постоје речи као сто су плагијат или плагирање, тако да је новонастала реч плагијаризам сувишна и непотребна. Када говоримо о речи еуфорија у значењу да смо узбуђени у вези нечега, треба да знамо да у свим речницима реч еуфорија означава стање у којем се болесник осећа пријатно и има ведро расположење.

Да ли сте и даље сигурни да знате право значење баш свих речи које свакодневно користите?М. В

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest