После шпијања и лажног пријављивања страница Фејсбуку, ЦДТ би и на државне јасле: Предлажу оснивање Фонда за борбу против дезинформација

Центар за демократску транзицију, који је већ био предмет интересовања портала због континуираног антисрпског рада и напада на ИН4С, сада покушава да „конструктивним“ предлозима постави себе као оснивача Фонда за борбу против дезинформација!

Ковачевић

Веома интересантно јесте и само име које предлажу – ФОНД. Не канцеларија, не дирекција, не агенција – ФОНД. Неке грантовске навике тешко се токлањају.

ЦДТ је, каже Ковачевић, на основу документационе базе формиране кроз рад платформе Раскринкавање.ме, али и компаративне анализе модела које имплементирају развијене демократије, већ давао предлоге за законодавне и институционалне промјене, али и за покретање сарадње са медијима и другом заинтересованим актерима у борби против дезинформација.

Један од тих предлога је и покретање посебног Фонда за подршку медијима у борби против дезинформација, који би се финансирао из државног буџета. Из Фонда би били подржани пројекти медија који су усмјерени на провјеру тачности чињеница у оквиру редакција, укључујући финансирање новинара, обуку особља, увођење нових алата и технологија за провјеру чињеница и сл. Снажни и независни медији су пресудни за развој здраве демократије, и у времену „пост-истине“. Медији који производе тачне, поуздане и квалитетне вијести, они који знају да су могуће грешке и те грешке су спремни да признају већ дуго су угрожени од политички или економски мотивисаних креатора дезинформација, појединаца и организованих група које их шире и које својим дјеловањем гуше медијски простор и онемогућавају квалитетно и објективно информисање грађана”, додаје се у саопштењу.

Опредијелити средства из овог Фонда

Ковачевић је нагласила да усвајање иницијативе ЦДТ-а треба да прати дијалог између Владе и представника медија о могућим моделима сарадње уз јавно демонстрирање посвећености сузбијању дезинформација, кроз неку врсту споразума или заједничке изјаве.

Нови Закон о медијима предвиђа буџетско финансирање пројеката у области информисања преко Фонда за подстицање плурализма и разноврсности медија. Међутим, промоција медијске писмености и медијског професионализма је тек једна и низу и то посљедња ставка за коју се могу опредијелити средства из овог Фонда. ЦДТ разумије актуелни економски тренутак али смо увјерени да издвајање релативно малог износа новца и креирање посебног фонда за борбу против дезинформација не би био трошак него инвестиција у демократију која би се вишеструко вратила. Ово друштво више нема времена да чека на промјене”, закључује се у саопштењу.

А ко је дежурни Фејсбук „факт чекер“ и на челу пројекта антисрпског раскринкавање.ме ?

Поново морамо да представимо јавности особу која стоји иза организације чији је „суд ваших обајва“ мјеродаван – јер су, јелте, постали партнер својим већ добрим партнерима из других борби против српства у Црној Гори.

Предсједница Центра за демократску транзицију, Милица Ковачевић, поред тога што поносно истиче на свом Фејсбук профилу да је Раскринкавање њихово чедо – пит бул, мада више „домаћи гонич“ за истјеривање истине са Фејсбука – Милица воли и да заузме став о неким питањима.

Ово што објављујемо је само компилација THE BEST OF у потоњих мјесец дана. (Нисмо имали више снаге, а ни ментална хигијена није дозвољавала да идемо дубље.)

ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial