Предрасуде о нашминканим женама

Пише:Марија Вешовић

Хајде мало разбрибриге у овим тешким данима.

Предрасуде су свуда око нас, боримо се са њима свакодневно или их можда прихватамо не размишљајући о њима…али то није тема сада, можда у неком наредном тексту.

Зашто си увек нашминкана, природна лепота је најлепша? Или можда, зашто се шминкаш и сређујеш када си паметна (мисли се образована)? Али ипак…врхунац…зашто да се шминкам, ја сам ипак завршила факултет….има ли краја оваквим питањима, изјавама, предрасудама или чак комплексима…. Да ли је могуће да још увек има оних који мисле да уколико жена жели да изгледа лепо, модрено, нашминкано тиме крије да је мање паметна од оних које то не чине? Да ли је шминка компензација за памет? Наравно да није и наравно да не постоји правило које каже да се оне паметније не шминкају, јер би тиме смањиле своју памет. Али, нажалост, постоји предрасуда да оне које се шминкају тиме надомешћују то што су мање паметне. Већини је, ипак, још увек неспојива слика дотеране, нашминкане жене са домаћицом, оном којој руке и даље миришу на доместос иако јој је шминка на лицу. А обе су можда завршиле факултет, образоване су.  Свака жена која се остварила у улози мајке, супруге (што по аутоматизму значи домаћице), а на улици је у штиклама и дотерана, макар једном је добила прекоран поглед- ако не и критику. А ко критикује, увек они који мисле да су по нечему бољи, посебнији или чак паметнији – јер, ипак, они проводе слободно време уз читање, а не у кафенисању и куповини. Мада ових дана нико не кафенише, али се надам да се и даље жене шминкају.  

Зар жена дугих ноктију не уме да чита Достојевског? Уме, а уме и да каже гласно да јој се не свиђа! Зар жене које воле дружење са пријатељицама мање воле своју породицу? Не, наравно, чак су насмејаније, јер су задовољне собом.

Због чега се величају жене у патикама, без шминке и неопране косе? Нека будемо подједанко битне, а наша вредност и величина нека се препричава на основу наших дела, а не на основу изгледа. Свака жена је борац, свака се бори на свој начин у складу својих жеља и могућности. То што ја не волим да носим штикле можда, не значи да су оне које воле и уживају у томе  мање паметне. Жена жени не траба бити вук, већ  ветар у леђа.

А она прича да мушкарци воле природно…ма да, како да не. Који се није окренуо за женом која је дотерана? Али ми то и не радимо због њих, чисто ето да знају.

Свако од нас, а посебно ми жене треба да будемо своје, да уживамо у својој посебности било у патикама или на штиклама.

Предрасуде су паразити, хране се својим домаћинима, немојмо да им дајемо храну.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest