Privrednicima pogubna ideja o ograničavanju marži

Najava Vlade da će naredne sedmice donijeti odluku o ograničavanju marži u trgovini radi poboljšanja životnog standarda, za privrednike je pogubna ideja. Nasuprot tome, građani je jedva čekaju, jer kako kažu, iz mjeseca u mjesec sve više novca izdvajaju za osnovne namirnice.

A rast cijena oko 4.500 proizvoda, Vladinom odlukom, bio bi limitiran.

Liste proizvoda za koje se ograničavaju marže podijeljene su u tri grupe.

U prvoj grupi su brašno, šećer, suncokretovo ulje i so, a predviđeno je ograničavanje marži od pet do sedam odsto. U drugoj grupi, predlaže se ograničavanje marži na po deset odsto, a obuhvata 31 kategoriju prehrambenih proizvoda, poput domaćeg sira, flaširane vode, jogurta, krompira, mlijeka, pilećeg i svinjskog mesa, smrznutog voća i povrća…

Treća grupa obuhvata proizvode za održavanje higijene, a marže se ograničavaju na deset do 15 odsto. U ovoj grupi se nalaze dječije pelene, šampon i kupka za bebe i odrasle, pasta za zube, toalet papir, deterdženti…

Ipak, bivši ministar finansija Goran Đurović smatra da bi ograničavanje marži bio veoma loš potez, a poslodavci poručuju da Vlada time nanijela nemjerljivu štetu privredi. Očekuju dijalog.

Generalni sekretar Crnogorske unije poslodavaca Raško Konjević smatra da bi svaki drugi pristup vlade koja bi bez dijaloga donosila ovakvu odluku bio presedan i narušilo bi tržišne principe i imalo ozbiljne posljedice.

Zamjenik generalnog sekretara Unije poslodavaca Filip Lazović navodi da se radi o ogromnom kontigentu proizvoda.

“To je 4.500 proizvoda, a drugo, to su proizvodi koji se teško mogu podvesti po pojmom osnovne namirnice”, kaže Lazović za TVCG.

Bivši ministar finansija Goran Đurović upozorava da se ovo može obiti u glavu, odnosno da možemo doći u situaciju da proizvoda nema na rafovima.

“Da dolazi do otpuštanja radnika, nemaju odakle da ih plate… Doći ćete u situaciju da kompanije ne mogu da se razvijaju i investiraju”, smatra Đurović.

No, konačnu odluku, kako najavljuje ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, Vlada će donijeti nakon dijaloga sa svim stranama.

“Privreda treba da shvati situaciju u društvu, da naši građani sa sve više primanja imaju manju kupovnu moć i da će vlada izaći u susret građanima da im se ne smanjuje kupovna moć”, istakao je on.

A Unija slobodnih sindikata najavljuje da će podržati Vladinu odluku o ograničavanju marži u trgovini.

RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest