PUTIN „U Ukrajini se borimo protiv NEONACIZMA, zaboravili su lekcije iz istorije“

Foto: Jutjub printskrin/Daily Mail

Zločini koje neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su oni zaboravili lekcije iz istorije, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.

-Zaboravljanje lekcija iz istorije dovodi do ponavljanja strašnih tragedija. Dokaz za to su zločini nad civilima, etnička čišćenja, kaznene akcije koje neonacisti organizuju u Ukrajini. Protiv tog zla se sada junački, rame uz rame bore naši vojnici, navodi se u telegramu koji je Putin adresirao organizatorima i učesnicima događaja posvećenih Međunarodnom danu sećanja na žrtve holokausta i 78. godišnjici od kada je Crvena armija oslobodila zatvorenike koncentracionog logora Aušvic.

Putin je podsetio da je tada, 1945. godine „varvarske planove nacista prekinuo pre svega sovjetski narod koji se izborio za slobodu i nezavisnost otadžbine i koji je spasao jevrejski i druge narode od totalnog uništenja i porobljavanja“.

Ruski lider je istakao da Rusija žali za milionima ljudi koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata – Jevrejima i predstavnicima drugih nacionalnosti koji su streljani, mučeni, umrli od gladi i bolesti.

Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodile trupe Crvene armije. Procenjuje se da je tokom Drugog svetskog rata u logoru ubijeno od jednog do četiri miliona zarobljenika. Blizu 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja, ubijeno je u „Aušvicu“ od 1941. do 1945. godine.

pogled.me/sputnjik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest