Расписан конкурс за домове, кирије поскупиле 20-30%

Foto: PR Centar

Расписан је конкурс за пријем ученика и студената у домове. Рок за пријављивање ученика је до 19. августа, а студенти своја документа могу предати до 14. октобра. Сви они који не буду на ранг листи, опредјељују се за изнајмљивање станова, обично у близини факултета. Из агенција за некретнине сазнајемо да су цијене некретнина у порасту од неких 20-30 одсто.

Иако су студентски домови предвиђени за живот студената, већина њих се опредјељује за стан и кирију која је много већа од цијене закупа дома. Као разлог наводе мир током учења, али мишљења су подијељена.

„Бирам приватни смјештај и поред високих цијена некретнина, јер ми у дому фале мир и приватност који су ми непходни да бих учила.“Добио сам дом, али не користим тај вид смјештаја. Разлози су велики број људи, такјође судар људи и менталитета, није ни хигијена на нивоу, и из тих разлога бирам приватни смјештај.“

Ипак, има оних који сматрају да је дом погодно мјесто за живот током студентских дана.

„Студентски дом је увијек бољи избор, и имамо све што нам треба, једини проблем ми представља пријављивање и одабир смјештаја“, ријечи су студената.

С ббзиром на то да је евидентан пораст цијена на свим пољима, и цијене некретнина биљеже скок.

Марија Лекић, из Агенције за некретнине Талума Монтенегро, истиче да је ријеч о повећању од неких 20 до 30 одсто.

„Цијене станова за издавање око економског и правног факултета се крећу између 200 и 300 еура, 200 и 250 еура око универзитета Доња Горица. Студенти углавном траже мање станове, структура, гарсоњера и једнособан, а није риједан случај ни да два студента дијеле стан, како би подијелили трошкове крије и режија, с обзиром на пораст цијена који се десио“.

Рок за пријављивање ученика на конкурс за пријем у домов је до 19. августа и у Подгорици за њих има 130 слободних мјеста.

Студенти своја документа могу предати до 14. октобра и 1.068 је расположивих мјеста за њих.Ипак, ако не буду на ранг листи, алтернатива је изнајмљивање стана. Када сумирамо трошкове, кирије за стан, режије и прибора за студирање, схватамо да студентски живот није јефтин што је можда и разлог због којег све више студената тражи посао.

Извор: Портал РТЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest